SIKA Footwear: CØ SMV-projeket har givet os et kæmpe cirkulært ”kick”
Cirkulær økonomi er for alle. Det er bare ikke alle, der ved, hvordan de skal komme i gang. Det ved vi hos Lifestyle & Design Cluster.
Nu ved de det også hos de virksomheder, der deltog i det første forløb af Lifestyle & Design Clusters cirkulær økonomi-projekt, ”Øget Vækst gennem Cirkulære Forretningsmodeller i SMV’er”, i daglig tale CØ SMV.
Og det har været essentielt for virksomhederne at være med i et forløb, hvor de har fået værktøjer og viden til at flytte deres virksomheder mod grønnere horisonter. Det gør sig også gældende for SIKA Footwear, der producerer sikkerhedsfodtøj.
– At deltage i CØ SMV-projektet har givet os en kæmpe fordel i forhold til konkurrenterne. Vi har opnået en detaljeret indsigt i et ellers meget vanskeligt område på relativ kort tid. Fra starten var vores viden om cirkulær økonomi lig nul. I dag har vi et meget bedre kendskab til begreberne samt en klar holdning som virksomhed til, at det ér det rigtige at stræbe efter, siger Ryan Thomsen, der er Head of Purchasing & Logistics hos SIKA Footwear og var tovholder på virksomhedens deltagelse i projektet. For ham at se havde det ikke været muligt at flytte SIKA Footwear uden projektet.
Kunne I ikke bare have gennemført et lignende forløb uden hjælp fra et projekt som CØ SMV?
– Nej. Vi ville ikke kunne have gennemført samme forløb og udvikling uden aktiv deltagelse i CØ SMV-projektet. Dét faktum at man er en del af en gruppe, med klare deadlines og et centralt styret forløb gør en signifikant forskel, siger han.
”Kunderne efterspørger allerede cirkulær økonomi”
At cirkulær økonomi ikke er nemt, kan de også skrive under på hos SIKA Footwear.
– Cirkulær økonomi er et svært og meget komplekst område, men det er vigtigt at komme i gang med selv små pilotforløb for at opnå praktisk erfaring. Vi har også lært, at mange andre virksomheder har præcis de samme typer udfordringer, og der er mange forskellige retninger, man kan forfølge. Det er også blevet tydeligt for os, at det kræver dedikerede ressourcer i ens organisation til at drive projektet fremad, men samtidig er medarbejderne meget mere begejstrede og passionerede omkring emnet, end vi antog, forklarer Ryan Thomsen.
Trods udfordringer er der ingen tvivl hos SIKA Footwear om, at det var en umådelig fornuftig beslutning at kaste sig over cirkulær økonomi. Også for kundernes skyld.
– Vi lærte, at vores kunder i allerhøjeste grad allerede efterspørger bæredygtige løsninger og værdsætter dialogen med os. Vi lærte, at det kan være svært at bevise, hvorvidt alternativ A eller alternativ B er det rigtige valg, men selv det er en lærerig faktor. Uenighed gjorde rejsen mere frugtbar – der findes nemlig ikke kun én sandhed. Perception om dét man gør eller ikke gør, er meget subjektiv. Derfor er det vigtigt, at man giver plads til konstruktive diskussioner og uenigheder tidligt i processen.
Lærdommene fra CØ SMV-projektet har betydet, at SIKA Footwear allerede har omsat ideer til helt konkrete handlinger.
– Vi har opnået flere forskellige konkrete ting allerede nu. Vi har fået et buy-in til bestyrelsen til at fortsætte rejsen, da de kan se, det virker. Vi har initiativer til en grøn omstilling i vores supply chain og et klart højere kompetenceniveau i forhold til dialogen med vores samarbejdspartnere, siger Ryan Thomsen og fortsætter:
– Ydermere kan vi allerede nu begynde at kigge på mere bæredygtig markedsføring. Det har blandt andet betydet, at vi har udeladt brochurer på visse markeder, mens vi producerer årskataloget i de rigtige, bæredygtige materialer.
Ros til konsulenterne og anbefalinger til projektet
Én af de unikke ting ved CØ SMV-projektet er den økonomiske støtte, der er forbundet med deltagelsen. Som en del af det første hold på CØ SMV fik SIKA Footwear 100.000 kroner til konsulenthjælp i forhold til en grøn og cirkulær omstilling af forretningen. Dét har virket.
– Uden Delendorff-konsulenterne var vi aldrig kommet i mål. På vores workshop var det Delendorff, som drev forløbet og sikrede kæmpe engagement hos alle involverede. De høstede stor anerkendelse for deres ”håndtering” og store faglighed, siger Ryan Thomsen om konsulenterne.
Netop konsulenthjælpen spiller en afgørende rolle i CØ SMV-projektet, da de skal hjælpe virksomhederne med at holde skruen i vandet og opnå det maksimale udbytte. Det er dog vigtigt at understrege, at selvom konsulenterne skal sikre maksimalt udbytte og læring, så er det deres pligt ikke at udstikke retningen for virksomhedens arbejde. De skal i stedet understøtte virksomheden til selv at træffe de rigtige valg for netop dem.
– Delendorff har på ingen måde forsøgt at påvirke os i én bestemt retning. Tværtimod var de gode til at udfordre vores vanetænkning og vores ”standard”-svar – de fik os til at tænke og agere ”ud af boksen”. Vi brugte konsulenterne aktivt som forandringsagenter ift. både direktionen såvel som bestyrelsen med stor succes, siger Ryan Thomsen, der heller ikke lægger skjul på sin generelle begejstring for projektet.
– Hvis man er bare en smule nysgerrig på emnet, kan vi kun anbefale deltagelse i et projektforløb som CØ SMV. Dels sender det et seriøst signal til alle i virksomheden, samtidig med at det kan give organisationen et ”kick” i den rigtige retning. Hvis man har ambitioner om at være mere grøn og bæredygtig, men ikke ved, hvordan man takler udfordringerne, kan et projektforløb med professionelle konsulenter og andre virksomheder i samme situation give lige netop dét, man mangler til for eksempel at få udarbejdet en vision, strategi eller et roadmap, slutter han.
Hvis du sidder og overvejer at gå i gang med omstillingen til en cirkulær forretningsmodel, kan du søge om tilskud i CØ SMV. Se mere på HER
Herunder kan du se og høre en af de andre deltagere i CØ SMV, Søren Lauridsen fra Brdr. Lauridsen, fortælle om deltagelsen og læringen af projeket. Du kan se endnu flere videoer om CØ SMV HER