Whocopied.me protects this content
Frontløber I Genbrug Af IT Udvikler Ny Hardware Diagnose Til Nemt, Hurtigt Og Sikkert Gensalg

Frontløber i genbrug af IT udvikler ny hardware diagnose til nemt, hurtigt og sikkert gensalg

 

Refurb deltog i projekt Design for Disassembly (DfD) fordi de ville øge deres indkøb af brugt IT fra private. Undervejs fik de øje på et nyt forretningsområde og har nu åbnet ny skrotafdeling.

 

Om Refurb
Virksomheden Refurb ApS er startet i 2008 af tre unge iværksættere, der skaber værdi ved at forlænge levetiden for brugt IT. Det brugte udstyr opkøbes hos virksomheder, kommuner og institutioner, renses, istandsættes, slidte dele udskiftes, og der installeres nyt software, inden det sælges videre. Refurb er autoriseret til at installere og udbyde Microsoft produkter på brugt IT – og alle Refurbs maskiner leveres gennemtestet og med det nyeste software.

Refurb deltog i projekt Design for Disassembly fordi de ønskede, at udvide deres forretning med indkøb af mere IT fra private. Deres forventning var, at dette ville kræve en videreudvikling af det software, Refurb selv har udviklet og bruger til at køre en hardware diagnosticering på det brugte IT. Analysen beskriver maskinens hardware og oplyser efterfølgende en pris og kan afslut-ningsvist udføre sikker datasletning.

Med dette nye tiltag ønskede Refurb, at gøre det nemt og bekvemt for private forbrugere at tømme deres skuffer for brugt elektronik, som på samme tid mister værdi og fylder op.

Den grønne vision er vokset frem løbende
Refurbs ledelse lærte først om Cirkulær Økonomi under et seminar i Irland for et par år siden. Derfor kom forretningsudvikler Jakob Kokfelt, der var tovholder på projektet hos Refurb sammen med salgs- og marketingchef Peter Hove, til Kick-off workshop i projektet og fik øget deres viden om Cradle to Cradle (C2C) og Cirkulær Økonomi (CØ) betragteligt. Jakob Kokfelt forklarer: ’Deltagelse i projektet har været meget udbytterigt, fordi vi har fået terminologien på plads og konkretiseret det, vi allerede gør, så det nu er blevet tydeligere for os selv’. Og Peter Hove tilføjer: Det betyder noget for vores selvforståelse og den måde vi nu går til markedet’.

Skærpet intern proces gav ny afdeling
Refurb har hen over de sidste 3-4 år arbejdet med at reducere bl.a. deres energiforbrug, samt udvikling af nem og sikker forsendelsesemballage med mindst muligt miljøimpact. Så de var allerede godt i gang, da de kom med i projektet. Alligevel understregede de indledende øvelser med C2C Roadmap for Peter Hove, i hvor høj grad man selv er ansvarlig for sine grønne ambitioner. Og Peter præciserer: ’Under og efter projektet har vi skærpet vores langsigtede strategi og sat særligt fokus på vores interne processer, hvilket har åbnet vores øjne for skrotningsdelen og de mange ressourcer, der er bundet i udtjent IT’.

Tidligere afleverede Refurb deres skrot til andre, som tog sig af viderebearbejdningen. Nu har de valgt at tage en del af opgaven selv med henblik på endnu større andel af genbrug. Refurb har allerede ansat den første medarbejder i den ny skrotningsafdeling. Hermed er der åbnet for endnu en branche og Peter Hove uddyber: Dette giver også mulighed for at genbruge udvalgte komponenter fra de udtjente maskiner og vi håber hermed fremover, at opnå endnu højere genanvendelsesprocent end de 95 %, vi ligger på i dag.

Den nye afdeling er en social økonomisk enhed og Refurb forventer at ansætte flere folk, som gerne må være flygtninge og mennesker med udfordringer.

Ny hardware diagnose letter forretningsgangen
Refurb havde en forventning om, at de skulle videreudvikle og målrette deres hardware diagnose software til den privat forbruger. Og deres umiddelbare ide var at lave en løsning, hvor dette software indgik i en automat, der var inspireret af den amerikansk ecoATM, – en maskine, hvori man placerer sit elektroniske device, som analyseres og derefter returnerer den pris, Refurb vil betale for udstyret. Hvis man ønsker at sælge, efterlader man sit brugte IT i automaten og pengene går efter et sikkerheds-tjek direkte ind på ens konto via ens kreditkort.

I udviklingsforløbet med det tværfaglige DfD team, blev det dog tydeligt, at der inden det giver mening at arbejde videre med dette forretnings-område, skal laves en forundersøgelse af – hvor meget IT rent faktisk ligger gemt i de private danske skuffer – og hvad der i dag afholder private forbrugere fra at sælge deres brugte elektronik. Under mødet blev det samtidigt tydeligt, at Refurbs hardware diagnose er et ’redskab’ med rigtigt mange muligheder.

Refurb har efterfølgende udviklet programmet, så det nu også kan fungere uden for eget hus. Således kan der i dag analyseres hardware fx ude hos den virksomhed, der ønsker at sælge deres brugte IT, og hermed lettes forretningsgangen for Refurb og sælgeren kan på forhånd diagnosticere sin vare og få en præcis pris.

PROJEKT RETHINK BUSINESS – DESIGN FOR DISASSEMBLY

Region Midtjyllands projekt Rethink Business – Design for Disassembly ,(DfD), blev gennemført  i 2015 og sluttede i februar 2016. Projektet har givet de deltagende virksomheder viden om cirkulær økonomi, Cradle to Cradle og Design til Adskillelse. På denne baggrund er udviklet løsninger med sunde materialer og genanvendelse af produkter, hvilket vil give mindre miljø-impact, styrket ressourceeffektivisering og bedre forretning.

Hver virksomhed i projektet har fået hjælp til at udvikle en ny grøn forretningsmodel, som skaber mere værdi af de ressourcer, der allerede er i brug.

– Projektet er organiseret med Development Centre UMT som operatør, praktisk projektleder og part i det tværgående virksomhedsteam. UMT er juridisk-ansvarlig sekretariat for Lifestyle & Design Cluster.

– Vugge til Vugge ApS med Minor Change Group som underleverandør var gennemgående ekstern virksomhedskonsulent og indgik i det tværfaglige team.

– Brendstrup Consult har været ekstern evaluator i projektet.

– Regional Udviklings team for Cirkulær Økonomi har haft den strategiske ledelse.

– Projektet er finansieret af Region Midtjylland og Den Europæsike Fond for Regionaludvikling.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: