Whocopied.me protects this content
Furnipart:  Cradle To Cradle Certificering Løser Internationalt Krav Om Dokumentation

furnipart: Cradle to Cradle certificering løser internationalt krav om dokumentation

furnipart, der designer og sælger greb til køkkener, har deltaget i projekt Fokuseret Værdikædesamarbejde i 2017. Inden projektet vidste virksomheden meget lidt om grøn omstilling. Nu går de i gang med at Cradle to Cradle certificere en hel produktserie.

Hos furnipart var man på forhånd usikre på, hvordan man skulle gribe den grønne omstilling an. Derfor var projektet Fokuseret Værdikædesamarbejde en oplagt mulighed for virksomheden. Ved projektets begyndelse havde Rasmus Byriel ingen forventning til, hvilken forretningsmodel der skulle komme ud af det, men var meget åben.

”Vi ønskede at deltage, så vi strategisk kunne forberede os på den grønne omstilling, som vi forventer, der vil komme krav om. Vores kunder var begyndt at stille spørgsmål om alt fra indholdsstoffer og ressourcepolitik til spildevandshåndtering, og vi vidste ikke altid, hvad vi skulle svare,” fortæller direktør for furnipart, Rasmus Byriel. 

Hurtig beslutning om Cradle to Cradle
Kort tid inde i projektet blev det imidlertid klart for virksomheden, at Cradle to Cradle kunne levere svarene.

”Det gik hurtigt op for os, at Cradle to Cradle produktcertificering var den bedste måde at imødekomme den stigende internationale efterspørgsel på dokumenteret bæredygtighed. Vi eksporterer 92 pct. af vores produkter, så det er vigtigt, at vi har noget, der ikke bare er dansk, men internationalt,” fortæller direktøren. Derfor kom resten af arbejdet i projektet til at fokusere på at forberede virksomheden til en Cradle to Cradle produktcertificering. I første omgang af alle aluminiumsgreb, som udgør cirka 30 pct. af sortimentet.

Samarbejde i værdikæden
Der blev blandt andet udarbejdet en ressourceprofil, der kortlægger produktets materialesundhed og genanvendelsesmuligheder, produktionens forbrug af vedvarende energi og vand samt virksomhedens håndtering af affald, emballage og social ansvarlighed.

Rasmus Byriel deltog fra begyndelsen i projektet sammen med sin produktchef Erik Bøjstrup. Da det var besluttet at gå efter en certificering af alle aluminiumsgreb allerede i 2017, blev to af virksomhedens eksterne producenter i Kina inddraget i processen. furniparts viden om ressourceanvendelsen hos producenterne i Kina har tidligere været begrænset, men det har ændret sig.

Gennem certificeringsprocessen vil furnipart nu kunne påvirke producenternes valg af materialer, kemikalier og hjælpestoffer til fremstillingen. Producenterne skal desuden overgå til mere og mere vedvarende energi, sikre rent spildevand og leve op til en code of conduct for social ansvarlighed.

”Producenterne har egentlig taget positivt imod det, selvom det er en krævende proces, de står over for. Vi har overbevist dem om, at grøn omstilling også vil ramme dem, og at de med vores projekt får lejlighed til at forberede sig på det,” fortæller Rasmus Byriel, der dermed gør op med en myte om, at kinesiske virksomheder ikke interesserer sig for miljø. Arbejdet med producenterne er indarbejdet i et roadmap med en række definerede milepæle på alle områder frem mod 2027, hvor målet er 100 pct. positivt miljøaftryk på alle parametre.

”Det betyder også, at vi ikke bare kan flytte produktionen efter pris og kvalitet. Vi bliver mere gensidigt afhængige af vores leverandører,” siger Rasmus Byriel.

Om strategi, ledelse og medarbejdere
Direktør og produktchef har alene deltaget i Fokuseret Værdikædesamarbejde. Den øvrige ledelse og bestyrelse er taget i ed omkring certificering, og først sidst i projektet er medarbejderne blevet involveret.

”Organisationen synes godt om perspektivet i, at vi kan certificere en grøn profil. Det giver en højere selvforståelse og selvrespekt. Det er klart, der er nogen i produktafdelingen, der kommer til at arbejde rigtig meget med certificeringen, men det har de accepteret rimelig hurtigt,” fortæller Rasmus Byriel og tilføjer: ”Vi har i projektet fået en helt klar retning med Cradle to Cradle, og det er nok den vigtigste gevinst.”

 Økonomisk gevinst ved at certificere
furnipart har udarbejdet en business case som beslutningsgrundlag for certificeringen. ”Vi har ikke sat beløb på vores forventede vækst, men jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at binde vores kunder tættere på vores forretning og vores produkter. Vi vil være ’first movers’ i vores branche, og det vil forhåbentlig blive en konkurrencefordel i en periode, indtil en anden får samme idé,” siger Rasmus Byriel.

Om miljømæssige gevinster ved at arbejde med principperne i Cradle to Cradle og cirkulær økonomi
”Vi håber på, at vi kan etablere en produktion, der er miljøneutral med anvendelse af grøn energi, genanvendt spildevand og med indholdsstoffer, der ikke påvirker medarbejdere og miljø negativt,” siger Rasmus Byriel.
Allerede med de tiltag, der kommer til at ske i 2017, vil der være en positiv effekt på miljøet, og de overordnede mål i 2027 er, at

  • alle materialer og processer er rene og uskadelige
  • alle produkter er lette at demontere og 100 pct. genanvendelige
  • al energi til produktion er vedvarende
  • spildevandet kan genanvendes
  • det sociale ansvar er tredjeparts verificeret
  • al emballage består af genanvendeligt og fornybart materiale
  • På 2 år vil projektideen kunne reducere CO2-udslippet med 18 tons og energiforbruget med 34 MWH

 

Fremtidens forretningsmodeller
En Cradle to Cradle certificering forpligter furnipart til løbende at forbedre produkter og processer på alle parametre.

Det lægger umiddelbart op til at øge genanvendelsen af brugte greb, men furniparts muligheder for at udvikle cirkulære forretningsmodeller er meget afhængig af, hvad kunderne, dvs. køkkenproducenterne, vil.

”Vi kan mærke, det er noget, vores kunder begynder at beskæftige sig med og stille spørgsmål til. De bliver også i stigende grad underlagt nye miljøkrav fra offentlig side, så vi forventer, at der vil ske noget. Og så er vi klar til at spille med,” forklarer Rasmus Byriel.

Om konsulentens vejledning undervejs
furnipart har valgt at bruge Vugge til Vugge som konsulent i projekt Fokuseret Værdikædesamarbejde, og de har også valgt at fortsætte samarbejdet efterfølgende.

”Det er Vugge til Vugges fortjeneste som tovholder, at vi er kommet så langt allerede. Vi har fået en klarhed om, hvordan vi påvirker miljøet, og hvad vi kan gøre bedre. Vi har desuden fået et indblik i Cradle to Cradle tankegangen, som vi ikke havde før. Nu skal vi i gang med et stort og hårdt stykke arbejde med at certificere, og det er rart, at vi allerede har køreplanen for det,” siger Rasmus Byriel.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: