Whocopied.me protects this content
Minimum Giver Nyt Liv Til Deadstock Med Cirkulært Projekt

Minimum giver nyt liv til deadstock med cirkulært projekt

Oplev brandets Impact 01 kollektion lavet af omdannede deadstock produkter ved Lifestyle & Design Clusters udstilling, Circular Fashion Days under CIFF

Minimum CFD Billede 2

I 2019 begyndte det aarhusianske fashion brand Minimum deres omstilling til en mere bæredygtig og ansvarlig produktion.

I år kan man på Lifestyle & Design Clusters udstilling, Circular Fashion Days under CIFF, opleve deres første enkeltstående projekt af en cirkulær proces, Impact 01.

En blød start til den grønne omstilling

Det hele startede med nogle meget spæde skridt, og som så mange andre i branchen lagde de ud med én enkelt t-shirt i økologisk bomuld.

Der gik dog ikke længe, før der blev sat fart under omstillingen. De indså hurtigt, at én t-shirt mest af alt kunne ses som en dråbe i havet, der druknede i mængden af lignende initiativer fra konkurrerende brands. Værst af alt – det havde ingen indflydelse i det store grønne regnskab.

– Da vi besluttede, at vi ville tage vores del af ansvaret, ville vi sikre, at der var vægt og handling bag ordene, så det ikke blev et reklamestunt, siger Kristina Frank Nissen, der er ansvarlig for indkøb og produktion.

Minimum Impact – positiv indflydelse

Indflydelse blev nøgleordet i Minimums tilgang til bæredygtighed og cirkularitet, og Impact er i dag paraplybegrebet, der rummer alle deres strategiske CSR-valg.

Et af de valg var blandt andet at udskifte materialerne på deres NOOS-linje, Essentials, så alle produkter i dag har en mere bæredygtig og positiv indflydelse i værdikæden.

– Vi ender med en mere ansvarlig basis kollektion, der kan komme igen sæson efter sæson, så vi også får mindre deadstock, siger Kristina Frank Nissen.

Egen deadstock bliver ny metervare

Deadstock er nemlig fortsat en udfordring- ikke blot for Minimum, men for mode- og tekstilindustrien generelt.

Det skyldes, at det oftest er en mavefornemmelse og et forventet salg, der ligger til grund, når der skal estimeres produktionsmængder. Vurderingen er svær, og det resulterer i overskudslager.

– Vi gør alt i vores design proces for at lave ’trans seasonal’ produkter og dermed være mindre sæsonafhængig for at give vores produkter en længere levetid. Dertil forecaster vi på baggrund af historisk adfærd og behov, men selv derefter ender vi altid med nogle varer i overskud, siger Kristina Frank Nissen, der erkender at Covid ikke har bidraget positivt til denne udvikling heller.

Minimum har siden implementeringen af deres ’Impact’ strategi arbejdet proaktivt på at minimere deres globale CO2 aftryk og ligeledes søgt innovative metoder til at optimere deres produktionsforhold. I slutningen af 2020 startede Minimum en dialog med en af de mest innovative cirkulære fabrikker i Europa, hvor ny teknologi giver mulighed for at genanvende fibre fra allerede producerede varer, som over tid bliver uaktuelle.

Udgåede t-shirts, jeans og strik sendes til Portugal, hvor stoffet rives og skæres i stykker, til der endeligt skabes en ny fibermasse, der kan spinnes til en ny tråd.

I vævningsprocessen tilføjes 50% økologisk bomuld for at stabilisere materialet, da de genanvendte fibre alene har højere risiko for at knække.

3-4 styles på Circular Fashion Days

Minimium bruger omkring 4000 stk. fra deadstock lageret som test, og udstiller på Circular Fashion Days 3-4 styles i et tilsvarende antal farver. Der er tale om en lille kollektion af hoodies, sweatpants og t-shirts, der har fået navnet Impact 01. Et 02 projekt er nemlig allerede i støbeskeen.

– Vi bliver umiddelbart de første i Europa, som genanvender vores eget overskudslager til en ny produktion, hvilket vi naturligvis er stolte af. Vi er udmærket klar over, at dette initiativ i sig selv ikke løser de åbenlyse udfordringer, som er i vores industri, men vi håber, vi kan være en inspiration for vores kollegaer i branchen i en tid, hvor ansvarlig produktion bliver vigtigere, og hvor handling fortæller mere end flotte ord på et stykke papir, siger Kristina Nissen.

Omdannelsen af deadstock til en ny metervare betyder dog imidlertid, at metervaren får farve efter de oprindelige produkter. I første omgang er det derfor nødvendigt med indfarvning, da den blandede farve ikke er kommercielt gangbar.

Den gode historie skal frem

For Kristina Frank Nissen er det altafgørende, at metervarens positive historie kommunikeres. Der bliver derfor et synligt print på hver style, som fortæller om processen.

Udover Circular Fashion Days, kan kollektionen også opleves på minimumfashion.com fra august, samt ved udvalgte kunder på tværs af Europa. Desuden planlægger minimum en pop-up-udstilling i større internationale varehuse.

Projektet redder ikke verden, det ved Kristina Frank Nissen godt. Og hun er lige så ærlig om, at Minimum stadig blot er i starten af deres rejse.

-Men vi rydder op og skaber orden i eget hus, og det mener vi, er det helt rigtige sted at starte, siger hun.

I forbindelse med Copenhagen Fashion Week, slår Lifestyle & Design Cluster dørene op til udstillingen “Circular Fashion Days”, der finder sted på CIFF d. 11. – 13. august 2021. Her er Minimum en af de i alt 25 udstillere, der er med til at sætte fokus på cirkularitet i modebranchen.

Læs mere om udstillingen HER

Circular Fashion Days

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com