Louise Schmidt står bag en virksomhed, som tager ansvar for deadstock og resttekstiler – og idéen om produktion af accessories er siden udvidet til også at rumme beklædning
Kvalitet, æstetik og zero waste.
Det er nøgleordene for Louise Schmidt, når hun designer accessories og beklædning i sin virksomhed FLOT.
En virksomhed som udelukkende bruger resttekstiler fra blandt andre møbelpolstrere og forskellige sportsbrands.
I begyndelsen var accessories det primære fokuspunkt hos Louise Schmidt, men løbende har hun fået flere og flere materialer fra blandt andre sportsbrands, som ikke egner sig til accessories, så derfor er forskellige beklædningsstyles også en del af sortimentet i dag.
– Jeg har arbejdet på styles, som kan produceres i forskellige materialer, uden at jeg går på kompromis med den cirkulære tankegang, fortæller Louise Schmidt.
Zero waste
Hun er uddannet beklædningshåndværker fra VIA i Herning, og uddannelsen danner fundamentet for en virksomhedsfilosofi, som arbejder efter zero waste-princippet. Hun har gennem tre år været en del af Sylab, Lifestyle & Design Clusters systue for iværksætteri, prototyper og prøvekollektioner.
– Jeg sigter altid efter at bruge alle rester, selv de mindste af dem, og derudover er det vigtigt, at mine styles ikke følger bestemte trends. De kommer ikke som kollektioner, de kommer, når materialer og idé går op i en højere enhed, forklarer Louise Schmidt, inden hun tilføjer, at det bestemt ikke behøver at være kedeligt at være mere bæredygtig.
Hun står blandt andet bag en kjole, som er lavet af t-shirts i økologisk bomuld, hvor logoet var fejltrykt.
600 stk. t-shirts i sort og sandfarvet landede hos Louise Schmidt, og ud af det kom der et kjoledesign, hvor det meste af t-shirten bruges.
– Jeg har også planer om at lave en lidt kortere model, som eventuelt kan bruges som bluse, og selve designet kan både laves i stræk og fastvævede stoffer.
Patchwork-jakke
Unikavarer er der mange af hos FLOT – blandt andet en patchwork-jakke, hvor der for eksempel er brugt materialer fra to jakker, der var kollektionsprøver hos en virksomhed, som designer private label-overtøj til andre virksomheder, mens de ensfarvede rester stammer fra et børnetøjsbrand.
Andre eksempler er en oversize sweatshirt, som er syet af kollektionsprøver fra Hummel samt to net skabt af deadstock-metervarer.
– Jeg sætter en ære i at designe og producere af materialer, som ellers skulle smides ud. Det kan være fejlvarer eller kollektionsprøver, som ikke kan sælges, siger Louise Schmidt.
Mange har meget, som hun siger, og det er den udvikling, hun ønsker at gøre noget ved med FLOT.
Alle produkter produceres på egen systue i Danmark, og de fleste materialer hentes hos lokale virksomheder, mens materialer som tråd, lynlåse og andet tilbehør købes hos lokale leverandører.
– Det koster lidt ekstra til tider, men jeg kan godt lide idéen om, at ting transporteres mindst muligt, og samtidig er det min måde at støtte lokale samarbejdspartnere, fortæller Louise Schmidt, som ligeledes gør brug af danske leverandører, når det kommer til hangtags, og materiale til markedsføring.