Whocopied.me protects this content
PJ Production:  Vi Tænker Bæredygtighed Ind I Alle Nye Tiltag.

PJ Production: Vi tænker bæredygtighed ind i alle nye tiltag.

Det startede med en plan om at få EU-blomsten eller Svanemærket på dele af produktionen, men da Silkeborg-virksomheden PJ Production først gik i gang med at tænke mere bæredygtigt, satte det gang i en større proces.

PJ Production udvikler tilbehør og delkomponenter til kontormøbelindustrien. Som led i projektet Rethink Business – Fokuseret Værdikædesamarbejde har PJ Production arbejdet på at få miljømærket deres skuffer af stål samt nogle delkomponeneter. En større række artikelnumre bliver således efter planen miljømærket i 2019. Derefter skal det fulde produktsortiment miljøcertificeret.

Det vil sende et vigtigt signal at kunne tilbyde miljømærkede produkter til kunderne, specielt dem der allerede tænker bæredygtigt.

“Vi kommer til at blive first movers på det her i vores niche”

Projektet har sat en kreativ proces i gang

PJ Production har allerede en ambitiøs CSR-politik og er gået i gang med at udarbejde en miljøpolitik. Men Jesper Blaabjerg fortæller, at Rethink Business har sat gang i en kreativ proces i virksomheden, og fået dem lidt mere op i et helikopterperspektiv.

PJ Production fortæller at projektet har fået dem til at tænke mere i cirkulær økonomi. De har fået kigget på hele deres værdikædesamarbejde, og har fået et nyt bredt netværk, af engagerede mennesker i forskellige nicher.

“Det, at vi udsætter os selv for ting, vi normalt ikke ville, har i sig selv være en stor inspiration for os”

Han fortæller videre, at projektet har ført til, at der bliver skabt en ambitiøs miljøpolitik i PJ Production, som skal sikre en bæredygtig udvikling med minimal belastning af miljøet. Derudover skal der fremover arbejdes struktureret mod reduceret ressourceforbrug og optimering af materialevalg og sammensætning.

Han mener, at det kan give dem en stor konkurrencemæssig fordel, og noget de skal ud at fortælle omverdenen om og brande sig på.

Udfordring med bambus

På grund af sine mange fordele bruger PJ Production bambus i flere produkter. Bambus har en vækstperiode på 2-4 år i modsætning til mange træsorter, som først når fuld størrelse på 30-50 år. Derudover er bambus et let, holdbart og smukt materiale med antibakterielle egenskaber. I sig selv er bambus bæredygtigt, da det vokser hurtigt og der ikke bruges sprøjtegift, kunstig vanding eller gødning, men en mærkning af bambus kan vise sig at blive problematisk.

Bambus er kategoriseret som træ på trods af, at det i virkeligheden er en græsart. Det betyder, at det skal leve op til samme kriterier som træ og være sporbart og certificeret, eksempelvis have et FSC-certifikat, som sikrer træ imod ulovlig skovhugst.

Desværre kommer en meget lille procentdel af verdens bambus fra certificerede plantager. Det betyder, at PJ Production i første omgang vil arbejde hen imod at få certificeret nogle af delkomponenter i bambus i stedet for hele bambusskuffen, som var den oprindelige plan.

Hele cirklen

Alle PJ Productions produkter er simple i opbygningen og kan derfor nemt skilles ad. Det vil sige, at defekte dele let kan udskiftes og efter endt levetid genbruges. Det betyder også, at alle dele kan sorteres og deponeres hver for sig.

PJ Productions vil arbejde på en take-back ordning, der betyder, at kunderne kan indlevere produkterne eller delkomponenterne efter endt levetid. På den måde kan de enkelte dele enten genanvendes eller deponeres på en ansvarlig måde.

“Take-back ordningen er en plan, der er direkte afledt af det her projekt om cirkulær økonomi”

Alle produkter skal fremover udvikles med afsæt i C2C tankegangen, med fokus på lang levetid, genanvendelse af materialer, anvendelse af nye alternative og miljøvenlige materiale. Det vil sige, at i udvikling af nye produkter fra PJ Production skal miljømærkning tænkes ind som et naturligt led helt fra starten.

Virksomheden har indgået et designsamarbejde med HT (Hans Thyge & co.) om et sortiment af designbaserede produkter, der tager afsæt i PJ Productions niche. De nye produkter skal naturligvis også miljømærkes, hvis det er muligt, fortæller Jesper Blaabjerg, og det er tænkt ind i designet fra det lå på tegnebrættet.

Da PJ Production har til huse i en nyere bygning, og har været igennem en optimeringsproces med den, er bygningen så bæredygtig som den kan blive. Det eneste, de mangler i den forbindelse, er løbende at udskifte gamle pærer med LED-pærer, efterhånden som de gamle sprænger.

Derudover har Rethink Business-projektet fået virksomheden til at tænke helt lavpraktisk over forskellige dagligdags tiltag, eksempelvis deres emballage, der tidligere var afbleget, højmateret og lakkeret. Fra nu af bliver produkterne sendt ud i brune papkasser uden lak.

Jesper Blaabjerg fortæller, at de igennem projektethar fået et kritisk syn på hele deres forretning.De har formuleret nogle parametre, der skal tænkes med fra starten, og som er noget designeren skal kunne vinge af. Så den bæredygtige tankegang bliver tænkt ind i alle nye tiltag.

“Hvad kan produktet indeholde, hvordan kommer vi lettest i mål med at få miljømærket dette produkt, kan det genanvendes eller deponeres miljøvenligt efter endt levetid?”

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: