Midt i Århus findes en cirkulær virksomhed, som tilbyder et bæredygtigt emballagekoncept til gavn for din forretning, dine kunder og vigtigst af alt vores miljø
De fleste kender det – der er bestilt produkter på nettet, men sammen med glæden over nye produkter til garderoben eller huset, er der samtidig en bunke affald, der skal håndteres.
Pap, plastic og flamingo, blandt andet, hober sig hurtigt op, og mængden af engangsemballage er en stor udfordring for mange men mest af alt vores miljø.
RE-ZIP kører et frontalangreb på de store mængder affald skabt af engangsemballage, og Århus-virksomheden gør det med en unik løsning, som du kan se nærmere på i forbindelse med Circular Fashion Days under CIFF-messen.
RE-ZIP Bag og RE-ZIP Box er to cirkulære emballageprodukter, som er målrettet e-handlen, og det er produkter, der muliggør flere cirkuleringer med samme emballage.
Depositum retur – godt og vel
Ved 10 cirkuleringer giver det en reduktion af CO2-udledningen på 88 procent, og derudover skal medregnes et markant mindre forbrug af råvarer som vand og træ.
– Vores forretningsmodel gør, at webshops mod et mindre depositum kan tilbyde forbrugerne RE-ZIP som et alternativ til engangsemballage, og ved returnering af RE-ZIP betales depositum tilbage til forbrugerne via rabatkoder eller voucher, som vel at mærke har en markant højere værdi end depositum, fortæller Thomas Fugl fra RE-ZIP.
Virksomheden er grundlæggende et tech-selskab med en logistikløsning, men der tilbydes meget mere og andet end cirkulære poser og papkasser.
Næste skridt
– Vi har udviklet system og infrastruktur for cirkulering af emballage, og det inkluderer back-end, administration, apps med mere, fortæller Thomas Fugl, som i den kommende tid har planer om en videreudvikling af infrastrukturen.
Det sker for at gøre det endnu lettere for kunderne, men også for at reducere omkostningen pr. cirkulation, og ikke mindst for at gøre det muligt for andre udbydere af cirkulære løsninger at benytte løsningen fra RE-ZIP.
Den lille store forskel
Thomas Fugl glæder sig over, at virksomhedens kunder er bevidste forbrugere, der er klar over, at det er de små ændringer og valg, som gør den største forskel.
Netop det, at gøre en forskel, er der i høj grad brug for, hvilket en 2021-rapport fra konsulenthusene Nordic Sustainability og PlanMiljø med al tydelighed viser.
Rapporten blev bestilt af Danmarks Naturfredningsforening, og organisationen er bekymret for, at Danmark halter bagefter, når det kommer til genbrugsløsninger af emballage.
– Det er kæmpe potentialer for at få mere genbrug i Danmark, når vi handler på nettet og køber take-away. Rapporten viser tydeligt, at der er masser af løsninger på markedet, og at det hurtigt bliver en god forretning for både klimaet og naturen, hvis vi bliver bedre til at genbruge emballage, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening.
For eksempel skal en genanvendelig emballagepose blot bruges to gange, før miljø- og klimagevinsten er større end ved en traditionel papkasse.
Hvis du og din virksomhed også ønsker at gøre noget godt for kunder, forbrugere og miljøet, er det en god og oplagt idé at kigge mod RE-ZIP, der har en vision om at være en markant faktor i at konvertere 10 procent af dansk e-handels engangsemballage til cirkulær emballage.
– Derefter ønsker vi at udvide konceptet internationalt, siger Thomas Fugl fra RE-ZIP.