Whocopied.me protects this content
Really Er Løsningen For Tekstiler, Der Ikke Kan Upcycles

Really er løsningen for tekstiler, der ikke kan upcycles

Really bruger end-of-life tekstiler til at skabe nye materialer til design- og arkitekturindustrien. Tekstilerne sources blandt andet gennem partnerskaber med Kvadrat, De Forenede Dampvaskerier og Berendsen.

Nogle tekstiler bliver bare aldrig tekstiler igen.

Det har de erkendt hos virksomheden Really, der producerer produkter af ”end of life-tekstiler”, som direktør og medstifter af virksomheden Wickie Meier selv beskriver det. Men tekstilerne kan blive til andre produkter, der stadig har brugbare kvaliteter.

– Vores produkt er et materiale af hårdt komprimerede tekstiler, som kan bruges i et bredt udsnit af industrier. I øjeblikket benyttes det til blandt andet skabslåger, bordplader, hylder og andet i samme stil, mens vi også arbejder på et akustisk filt-materiale, som kan bruges til blandt andet lofter. Vi kalder det engineered materials, da der er tale om tekstiler, der aldrig kommer til at fungere som tekstil igen, forklarer Wickie Meier.

Et ambitiøst foretagende med ydmyghed

Udgangspunktet har siden starten været at lave et cirkulært produkt, der kan genanvendes andre steder, end det oprindeligt stammer fra. Materialet er simpelthen udviklet til at være cirkulært i sig selv og kan derfor recirkuleres i den samme proces. Der er dog også udfordringer forbundet med at recirkulere et produkt, der er lavet til netop det, mener Wickie Meier.

– Vi har mulighed for at tage et produkt tilbage, nedbryde det og skabe et andet produkt igen. Det kræver dog – som al anden produktion – energi først at nedbryde noget, og derefter at bygge det op igen. Vi har derfor designet nogle modeller, hvor vi blandt andet også kan nøjes med at skrælle lag af, tilføre nyt, og dermed have et helt nyt udtryk, selvom en stor del at produktet er gammelt. På denne måde bevarer vi en ressource i et værdifuldt kredsløb så længe som muligt. Målet var at skabe et materiale, der kan indgå i andre sammenhænge, men samtidig et materiale, der er smukt og kan genbruges mange gange.

I Really upcycler vi tekstiler, da produkterne vi producerer, holder længere, har en funktion i en industri som betragtes som mere værdifuld end mode og har et højere prispunkt. Hos Really ved de godt, at det er umuligt at upcycle bomuldsbaserede tekstiler til nye tekstiler. Teknologien er ikke til stede i dag til dette. Nogen vil måske rynke på næsen af, at Really bevidst downcycler tekstil fremfor at forsøge at upcycle det. Wickie Meier forsikrer dog, at det ikke er Really selv, der ikke vil upcycle:

– Rom blev ikke bygget på en dag, og vi redder heller ikke kloden på en dag. Det er et langt, sejt træk, og selv om den teknologiske udvikling går stærkt, så er vi endnu ikke et sted, hvor tekstil direkte kan upcycles. Vi tror på, at man skal gøre det, der giver mening i øjeblikket, og i fremtiden kan vi så gøre endnu mere, når teknologien tillader det. Desuden er tekstilaffaldsproblemet voksende og derfor en affaldsfraktion, der skal flere løsninger til at eliminere.

Volumen er vigtig

En af årsagerne til Reallys eksistens skal findes ved tekstil som materiale. Tekstilproduktion forurener meget (en af top tre forurenende brancher i verden), mens det ikke gør det bedre, at meget lidt tekstil bliver genanvendt. Modetøj kan gensælges, men mange tekstiler ender med at have en alt for kort levetid. Det satte Really sig for at gøre noget ved, men de gjorde samtidig det, som i dag har vist sig afgørende for deres eksistens.

De tænkte stort.

– Kritisk masse er vigtig. Vi grundlagde med det samme et samarbejde med De Forenede Dampvaskerier, som har meget tilgængeligt og enkle fraktioner af ensartet tekstil. Nu arbejder vi med en polsk leverandør.

Ens værdikæde er utrolig vigtig, hvis man skal skabe en virksomhed. Vi har brug for store mængder tekstil, da det er sjældent, at materialet er 100 procent rent. Som oftest er det en blanding af forskellige materialer, hvorfor vi oplever svind, siger Wickie Meier.

Det er også en af årsagerne til, at Really sælger deres produkter til flere brancher.

– Vi sælger til møbelindustrien, som bruger materialet til bordplader, kabinetter, reolsystem og andet, modeindustrien, som bruger det til indretning i butikker og til projekter som kontorindretning, hotelindretning og lignende. Vi skal også levere en del materiale til et nyt hovedkvarter for Adidas.

For at have adgang til tekstiler og til High End design kunder, indgik Really et partnerskab med Kvadrat i slutningen af 2014. De bruger Kvadrats salgsled, men sælger også til modeindustrien, som nu er ved at indse, at de står på en brændende platform. Men det har også taget tid at løbe det hele i gang.

– Vi lancerede først sidste år, så meget tid er gået med at vise, at vi kan levere på et kontinuerligt højt niveau og samtidig med at skabe en masse dialog med potentielle partnere. Så det er først nu, vi høster frugterne, siger Wickie Meier.

Ikke uden udfordringer

– Der skal kolde økonomiske tal til for at overbevise industrierne om, at der er en god forretning i det. Så skal man have foden inden for hos en bordplade- producent, så kræver det, at man kan vise dem, at prisen falder, hvilket kan være svært, når man er en lille virksomhed.

Sådan forklarer Wickie Meier det, når snakken falder på, hvordan de har formået at pitche deres materiale til kunderne. Det har ikke været nemt, for som verden ser ud i dag, kan det godt være, at bæredygtighed er det ”rigtige” at gøre. Det er dog sjældent det billigste eller mest bekvemmelige.

– Alting er meget billigt i dag – og bæredygtighed er ikke billigt. Kunden skal strække sig lidt ekstra, hvis de vil have et bæredygtigt materiale, og den forståelse er ikke altid lige til, når vores produkt er dyrere end alternativet, der ikke er bæredygtigt. Vi stiller høje krav til materialeleverandører, men kunderne vil ikke nødvendigvis betale for det.

En anden udfordring har været firmaets take back-ordning, hvor de tager et produkt retur og enten istandsætter eller nedbryder og genbruger det.

– Det, der tit hæmmer, og også hæmmer os, er, at vi lever i en verden, hvor alt er super convenient. Mange ikke-bæredygtige materialer kan alt, de har et lavt prispunkt, man kan påføre dem alt – men sådan er det bare ikke altid med bæredygtighed. Vi kan jo for eksempel ikke bruge produktet igen, hvis kunderne har puttet en masse forskellige ting på overfladen. Og så tror mange, at en take back-ordning er en gratis omgang. Det er det ikke. Vi kommer jo desværre ikke og henter en bordplade i Spanien. Og så er folk hurtige til at spørge ”jamen, hvor cirkulært er det så?”. Der er det vigtigt at huske, at møbelfabrikanternes kunder er ikke vores kunder. Vi sælger et råmateriale, siger Wickie Meier.

Fremtiden for cirkulær økonomi og Really
Der er ifølge Wickie Meier mange myter i cirkulær økonomi.

Det er et helt nyt system, der skal op at stå og derfor ikke et quick fix. Mange er villige til at investere i en bedre og mere bæredygtig fremtid, men der er ofte et for abstrakt og langsigtet forhold til, hvor investeringerne skal ligge. Rigtig mange virksomheder investerer i innovation, hvor resultaterne ligger fem til otte år ude i fremtiden. Der er ikke ret mange, der vil skabe forandringen lige nu. For mange venter på, at tingene bliver helt perfekte. Men der er ikke noget, der er helt perfekt nu, det perfekte eksisterer ikke, siger hun.

Derfor kunne Really heller ikke nøjes med at skabe et nyt materiale. Der skulle mere til.

– Dette er ikke bare et nyt produkt, men et nyt mindset. Virksomheder skal se cirkulær økonomi og bæredygtighed meget mere som deres core business, for det giver mening.

Fremtiden ser lys ud for Really, mener Wickie Meier. Og der er bestemt ambitioner i foretagendet.

– Vores mål er at blive verdensleder på tekstil upcycling. Vi skal lave flere materialer, også polyester og sådan, ikke bare uld og bomuld. Spørgsmålet er også, om vi selv skal til at producere produkter på et tidspunkt. Her vil produkterne så skulle defineres ud fra produktdesign inden for cirkulær økonomi. Desuden er det hele delen med uddannelse inden for cirkulær økonomi. Fremtiden ændrer sig hurtigt, så det bliver spændende at se, hvordan vi som firma ender med at se ud.

– Vi tror på, at fremtiden bliver meget mere servicebaseret. Rådighed fremfor ejerskab vinder i højere grad frem. Og så skal vi have mere vidensdeling. Vi skal alle lære af hinanden, hvis vi skal blive bedre, siger Wickie Meier.

Reallys gode råd om cirkulær økonomi
For Wickie Meier er der ingen tvivl om, at fremtiden skal være bæredygtig. Bæredygtighed er dog mange ting, så det gælder om at finde sin plads i systemet.

– Hvor kan du skabe værdi i det cirkulære system? Find dit fokus. Accepter, at der er ting, du ikke kan ændre på. Samarbejder og partnerskaber er enormt vigtige. Du skal finde en accept af, at det ikke starter med at være perfekt. Mange ting er ikke udviklet nok i dag, så man er nødt til at finde noget, der kan fungere. Og så skal det være i en skala, hvor det kan anvendes til noget.

”Viljen til at ville skaber forudsætningerne for at kunne”, hørte jeg en sige forleden. Det er jo sandt nok. Husk, at ting tager tid. Og så bare et skridt ad gangen.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com