Whocopied.me protects this content
Tre Studerende Gav CHOPAR Noget At Tænke Over

Tre studerende gav CHOPAR noget at tænke over

Spændende SPIN-IN for Sustainability 

CEO i CHOPAR Tony Halkjær valgte at sige ja tak til et forløb under SPIN-IN for Sustainability med Christina Holm Gundestrup Sørensen, dimittend fra Aarhus Universitet, cand. merc.  og Rikke Hauge og Katrine Kjeldsen, begge studerende på Designskolen Kolding, cand.des. 

De mødte virksomheden, arbejdede online i 4 uger og præsenterede derefter deres bud på, hvordan CHOPAR kunne komme i gang med at udvikle bæredygtige koncepter – herunder hvor de så brandets udfordringer i forhold til eksempelvis materialer. 

CHOPAR producerer primært gymnastiktøj til eksempelvis klubber og showhold i forbindelse med opvisninger og stævner. De er flot designet og ofte forsynet med klub- eller team-symboler. 

Det giver tit den udfordring, at tøjet kun bruges få gange, og at klubsymboler eller personnavne gør dem mindre interessante at ”arve”. 

Hertil kommer, at sportstøjet oftest er produceret af blandingsprodukter, som gør det vanskeligt at genanvende i nye produkter.  

Udgangspunkt i verdensmål

De studerende tog udgangspunkt i de kommende EU-krav om blandt andet Eco Design, der vil stille nye og større krav til blandt andet mode- og tekstil-branchen. 

De satte desuden fokus på tre af FN’s Verdensmål, ”Anstændige jobs og økonomisk vækst”, “Ansvarligt forbrug og produktion” og ”Klima-indsats”. 

I rapporten, som de studerende har udarbejdet, skriver de blandt andet: 

”Der er mange fordele ved at omstille sin virksomhed mod at være mere bæredygtig. På den måde kan CHOPAR imødekomme de mulige udfordringer de i en kommende fremtid kan stå overfor. Disse udfordringer kan være fremtidige krav fra CHOPARs kundesegment eller lovgivningsmæssige tiltag.” 

og 

”Ved at påbegynde arbejdet mod en mere cirkulær økonomi nu, vil CHOPAR som virksomhed være godt klædt på til fremtiden og de krav der kommer, både lovgivningsmæssigt, men også kravene fra forbrugerne.” 

Længere levetid

De studerende argumenterede i deres rapport for at give CHOPARS produkter længere levetid ved blandt andet take back-ordninger, som kunne udbygges med reparation/vedligehold, upcycling eller genanvendelse. 

Desuden kom de med flere bud på at anvende polyamid eller polyester fremstillet på blandt andet genanvende plast-flasker. 

De studerende påpegede, at hvis bare ⅓ af de dragter, som CHOPAR producerer årligt,  blev returneret efter brug, vil det erstatte produktionen af 50.000 nye dragter og dermed gavne miljøet. 

Vilje og hjerte

For Tony Halkjær satte de studerende gang i processen med at anskue bæredygtighed fra en virksomheds perspektiv. 

– Vi fik startet en proces, hvor vi begyndte at lave et 360 graders tjek på vores produktion, med alt hvad det indebærer fra design over produktion til takeback-ordning og et samlet kig på virksomhedens Co2 – fodaftryk, fortæller han.  

Tony Halkjær var begejstret for at høre de unges ideer. 

– De studerende kommer med en masse vilje og hjerte, og det kan vi sagtens bruge til noget, siger han. 

Han anerkender, at de unge ikke har muligheden for at have den økonomiske indsigt, hverken i en specifik virksomhed eller med så meget erfaring med generel virksomhedsdrift. 

– Vores udfordring er jo, at hvis vi skal tage tøjet retur og omsy det, bliver det måske fire gange så dyrt som nyt tøj, siger Tony Halkjær, der finder det usandsynligt, at ”brugt” tøj skal kunne hente så høj en merpris. 

Ikke noget krav

Det er ikke sådan, at virksomhedens kunder endnu kræver dokumentation for CHOPARs Co2-aftryk, så der er endnu ikke nogen egentlig værdi i det på den helt korte bane. 

– Det gør os jo ikke mindre Co2-forbrugende, at vide, at vi er det, siger Tony Halkjær, men vi begynder at kunne se, hvor vi kan gøre den største forskel, når vi gør en indsats. 

I forvejen vælger CHOPAR at producere i Polen og Ukraine for blandt andet at reducere klima-belastningen ved transport i forhold til en produktion, der givetvis kunne være billigere i Østen. 

Skal kunne dokumenteres

Men selv om det ikke giver nogen reduktion, er dokumentationen alligevel vigtig. 

– Hvis vi skal bruge vores fund omkring vores klima-indsats i markedsføringen, er vi også nødt til at kunne dokumentere det, hvilket også betyder, at der måske skal bruges kræfter – og penge – på at certificere produktions-leddene, siger han. 

CHOPAR er således nu gået i gang med at certificere alle metervarer. I første omgang er der mest fokus, dér hvor virksomheden har den største produktionsvolumen, for her vil en indsats batte mest. 

En af CHOPARS udfordringer er, at den vigtigste metervare er polyester, hvor der er et meget begrænset udbud af forskellige metervarer, som samtidig er næsten umulige at recycle. 

Vi bliver alle klogere

Ud over at de studerende har bidraget til at kickstarte en proces, ser Tony Halkjær det som vigtigt, at virksomheden bidrager til at give de unge en mulighed for at blive klogere i samspillet med virksomheder. 

Om SPIN-IN FOR SUSTAINABILITY

Lifestyle & Design Cluster har i samarbejde med Aarhus Universitet, Designskolen Kolding, Syddansk Universitet og Det Kongelige Akademi, udviklet konceptet til SPIN-IN for Sustainability. 

Projektet henvender sig til virksomheder inden for livsstils- og designbranchen, der ønsker at arbejde med en konkret og aktuel udfordring inden for bæredygtighed, eller som ønsker at videreudvikle deres bæredygtighedsdagsorden generelt. 

I SPIN-IN for Sustainability matches en virksomheds konkrete og velformulerede bæredygtighedsudfordring med et dedikeret tværfagligt talent-team bestående af internationale kandidatstuderende/nyslåede dimittender. 

Projektet har kørt med stor succes siden 2019, og har omfattet mere end 15 danske virksomheder og mere end 70 danske og internationale studerende, primært med fokus på bæredygtighed og også udfordringer med digitalisering og cirkularitet. 

SPIN-IN for Sustainability kører igen i sensommeren 2022. Står du med en udfordring inden for bæredygtighed – eller vil du blot gerne have hjælp til, hvor du skal starte din bæredygtighedsrejse, så meld dig til projektet ved at skrive en mail til Helene Jensen (hj@sen-sen.dk). 

Deltagelse er gratis, du betaler blot for de direkte udgifter til de studerendes transport og forplejning. 

LÆS MERE OM PROJEKTET HER

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: