Den danske interiørvirksomhed fokuserer både på produktions- og forbrugsvaner i bestræbelserne på at lette trykket på vores jord og klima
Engang bragte rørene vand og varme til hjem over hele Danmark, men i dag tjener de et andet formål.
Det skal vi takke Lisbeth Grove Mikkelsen for, da hun er kvinden bag WallPipe, som blandt meget andet udvikler og producerer lamper af brugte vand- og varmerør.
Egentlig begyndte det med et behov for mere lys ved aftensbordet, men hurtigt viste markedet stor interesse for både idé, tanker og produkter, så i dag indgår lamperne i et bredt interiørsortiment hos WallPipe.
Det hele hviler på en bund af gode tanker om bæredygtighed, cirkulær økonomi og social ansvarlighed, hvilket blandt andet symboliseres ved, at virksomheden lever op til flere af verdensmålene.
– Spild- og restmaterialer, der anses som værdiløse, giver vi nyt liv, og vi sætter en ære i at tilbyde en lang række bæredygtige produkter, der sætter mennesker og klima før profit, fortæller Lisbeth Grove Mikkelsen, som glæder sig til at være en del af Lifestyle & Design Clusters bæredygtige udstilling Circular Furniture Days i forbindelse med 3daysofdesign.
Genbrugte rør og garnspoler
Her præsenterer hun WallPipes væg- og bordlamper, som alle er lavet af genbrugte vandrør, og derudover er virksomheden i gang med et nyt udviklingsprojekt, hvor fokus er rettet mod et andet spildmateriale.
– Garntubes er et spildprodukt fra garnindustrien. De bruges til at binde garn op på, og efter brug bliver de normalt smidt ud, men vi ønsker at lave lampeskærme og andre innovative og bæredygtige produkter ud af disse garntubes, men endnu mangler vi en CE-godkendelse, som vi desværre ikke når at få inden udstillingen, siger Lisbeth Grove Mikkelsen.
Overordnet handler det om at udvikle en bæredygtig forretningsmodel, hvor WallPipe giver spildprodukter og restmaterialer ny værdi, og garntubes er i lighed med træ og, fra slutningen af september, også læder fra gamle sofaer en del af de materialer, WallPipe arbejder med.
De brugte rør, som bruges i produktionen af lamperne, indsamles hos lokale VVS-virksomheder i Randers-området, og derudover er der indgået en aftale med Randers Kommune, så det også er muligt at indsamle brugte rør fra kommunens genbrugspladser, og da alle lamper er lavet af 100 procent jern, er det muligt at smelte dem om til genanvendelse efter endt livscyklus.
Tager socialt ansvar
Bæredygtighed gælder dog ikke kun materialerne hos WallPipe, for de ansatte er mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.
– Det er mennesker, der ikke kan klare et almindeligt job fra 8 til 16, og dem hjælper vi med at bringe værdi ind i hverdagen.
Potentialet for den cirkulære økonomi er stort hos WallPipe, og der arbejdes vedvarende med FN’s verdensmål.
– Randers Kommune hjælper os med rekruttering, vi har praktikanter fra forskellige uddannelsesinstitutioner, og dem klæder vi på til at blive en del af arbejdsmarkedet, og vi bidrager desuden med vores viden om affaldsoptimering i et advisory board i Randers Kommune, fortæller Lisbeth Grove Mikkelsen på vegne af WallPipe, som du kan komme meget tættere på i forbindelse med udstillingen.