Whocopied.me protects this content
Æstetisk Genbrug Og Social Ansvarlighed

Æstetisk genbrug og social ansvarlighed

Med afsæt i projektet Arvestykke forvandler Louise Linder genbrugte tekstiler til æstetisk boliginteriør

Dencon Billede 1

Tænk sig at give nyt liv til brugte tekstiler.

Det er præcist, hvad Louise Linder gør og formidler via instagramprofilen @Arvestykke.

I samarbejde med Huset Venture skaber Louise kunstnerisk og æstetisk patchwork med udgangspunkt i brugte tekstiler. Kreationerne tæller blandt andet puder, wallpieces og rumdelere/gardiner, som enten syes på bestilling eller som ready-made.

Louise fortæller, at navnet ”Arvestykke” opstod, da hun syede en rumdeler til sit eget hjem af et stykke tekstil, hun havde arvet fra sin mormor. Samtidig er navnet en påmindelse om, at vi skal blive bedre til at værne om tekstilerne og historierne, de bærer med sig.

Social ansvarlighed

Huset Venture er en socialøkonomisk og non-profit systue placeret i Ballerup, med et mål om at skabe arbejdspladser til mennesker med reduceret arbejdsevne.

Virksomheden ser muligheder og ressourcer fremfor begrænsninger, og er ikke bange for at tænke nyt og anderledes i sin stræben efter at skabe rum til alle på arbejdsmarkedet. De går selv forrest, da op mod 95 procent af deres ansatte er fleks- eller skånejobbere.

– Jeg synes, det er vigtigt at støtte lokale initiativer, som gør en forskel og tror på, ligesom jeg, at alle mennesker har en værdi. Af den grund indledte jeg et samarbejde med Huset Venture, siger Louise Linder, der er uddannet tekstilformidler fra Håndarbejdets Fremme samt designteknolog fra KEA, hvorfra hun har sin viden om design, produktion og bæredygtighed i mode- og livsstilbranchen.

Udover at have vejledt de studerende i KEA Makerlab, har Louise Linder lært børn og unge om planteindfarvning, genbrugsdesign og iværksætteri.

– Jeg betragter mig selv som en blanding af en designer og praktiker i og med, at jeg realiserer mine kreative idéer. Som nyuddannet i den kreative branche kan det være svært at få foden indenfor og som iværksætter mærker hun udfordringer ved at være på et marked med store aktører.
– Det virker nærmest som en utopisk tanke, at man som lille designer eller kunsthåndværker skal være i stand til at konkurrere med de store, effektive virksomheder og de billige masseproducerede produkter. Men med Arvstykke har jeg fundet en form for niche, hvor jeg kan være tro mod håndværket og det unikke ved for eksempel at skræddersy et værk, der er inspireret af farverne i rummet, det skal hænge i. Derudover tilfører håndarbejdet og de brugte tekstiler en helt særlig sjæl og historie.

Genbrug og bæredygtig bevidsthed

De brugte tekstiler får Louise Linder blandt andet doneret af det førende firma i Skandinavien inden for indsamling af brugte tekstiler.
– På eget initiativ besøgte jeg sorteringsafdelingen, og jeg blev overvældet over at se mængderne af tekstilaffald, vi smider til genbrug – en del af tekstilerne havde stadig prismærker på. I grunden har vi slet ikke behov for at producere mere tøj, hvis vi betragter vores overfyldte klædeskabe. På trods af dette er tekstilbranchen stadig en af de største og mest miljøbelastende industrier, som jeg er uddannet til at agere i, siger Louise Linder og fortsætter:

– Engang var sparsommelighed og reparation en selvfølge, stik modsat nutidens køb-og-smid væk kultur, hvor de brugte tekstiler nærmest ikke har nogen værdi. I den sammenhæng er det værd at nævne, at det fra år 2022 bliver forbudt at afbrænde tekstilaffald i Danmark, hvor det i stedet skal indsamles og genanvendes. Privatpersoner, virksomheder og producenter står derfor overfor store udfordringer, når tekstilerne skal til at cirkulære for alvor, mener Louise Linder.

Knowhow og kreativitet

I dag er skrædderuddannelsen stort set ikke eksisterende i Danmark, og langt det meste tekstilproduktion er outsourcet. Derudover holder de færreste sykørekortet ved lige.

– Hvordan skal vi holde håndarbejde ved lige og vide, hvad kvalitet bør koste, hvis vi ikke har den praktiske forståelse? De kreative fag bliver desværre set ned på som værende mindre vigtige. Men det er gennem kreativitet, vi lærer at opfinde innovative løsninger. Derfor vil jeg gerne være med til at vise, hvad de kreative fag er i stand til,  afrunder Louise Linder, som du altså kan møde sammen med Huset Venture ved Circular Furniture Days den 16.-18. September, med Design Museum Danmark som venue for udstillingen.

I forbindelse med 3DaysofDesign, slår Lifestyle & Design Cluster dørene op til “Circular Furniture Days”, der finder sted på Designmuseum Danmark d. 16. – 18. september 2021. Her er Arvestykke en af de i alt 47 deltagere, der er med til at sætte fokus på cirkularitet og bæredygtighed.

Læs mere om Circular Furniture Days HER

Circular Furniture Days

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com