Whocopied.me protects this content
Begynd Med Slutningen

Begynd med slutningen

Wehlers udstiller ”den talende stol”, hvor designet er tænkt hele vejen igennem, til møblerne ikke kan bruges mere

Wehlers Billede 2

Stoleproducenten Wehlers udstiller R.U.M-stole (Re-Used Material) af genanvendt plast på Lifestyle & Design Clusters Circular Furniture Days under 3daysofdesign.

Her er tale om møbler, hvis hele livscyklus er tænkt ind. Fra tidløst design, god og langtidsholdbar kvalitet, til mulighed for gensalg, ligesom den består af plast, der efter endt brug kan anvendes til nye produkter.

Og så kan stolen ”tale”.

I kraft af at Wehlers har arbejdet med blockchain-teknologi i samarbejde med blandt andre Lifestyle & Design Cluster og CBS, kan kunder ved at scanne en QR-kode på stolen få masser af oplysninger om produktionen, og de forhold, den er skabt under – lidt som fra jord til bord her er det bare fra havplastik til design stol. Og da der er tale om stole med lang levetid og gensalgsværdi, kan ejerne af stolen selv supplere informationerne, så senere ejere kan få mere historik på stolen.

Transparens og ansvarlighed er i stigende grad et krav fra forbrugerne, når de skal tage stilling til et brand eller et produkt. Derfor bliver data og sporbarhed af produkter vigtigere i disse år, da digitaliseringen har gjort data lettilgængeligt. Men hvordan navigerer man som brand i de øgede krav til transparens, og hvordan gør man bedst muligt sine data tilgængeligt for sine kunder?

Kunder er digitale, og finder ud af, hvis det, brandet siger, ikke stemmer overens med, hvad man gør. Derfor er arbejdet med at være transparent om sine handlinger blevet endnu mere aktuelt.

Alt skidt fra havet

Wehlers er etableret og ejes af ægteparret Maria Fryd Wehler og Henrik Holm. Fra 2014 arbejdede parret med at udvikle konceptet for dét, der blev den første cirkulære møbelkollektion i 2020 – en stol primært produceret af genanvendte materialer med 70 procents genbrugt stål og med sæde og ryg i 100 % genanvendt plast.

Her er typisk tale om fiskenet, kasser og andet, som enten er samlet sammen i havene eller indleveret fra fiskeindustrien. Og selv om plastikken herfra skal samles, renses, granuleres og støbes igen, er det alligevel en langt mere klimavenlig proces, end hvis plastikken skulle produceres fra bunden af – som ”virgin plastic”.

Faktisk reduceres CO2-aftrykket med 82 procent i forhold til ny-produceret plast.

I forreste stolerække

Wehlers er blandt ”first moverne” i arbejdet med mere bæredygtig produktion og er derfor med i forreste stolerække, når skrappere krav til mere bæredygtige offentlige indkøb slår igennem. Maria Fryd Wehler venter også, at krav om udvidet produktansvar kommer til at udfordre branchen. Og her håber Wehlers at være et mulehår eller to foran konkurrenterne.

Produkter SKAL i fremtiden være designet til at kunne skilles ad, så materialerne kan genanvendes. Også her skiller Wehler sig lidt ud ved, at der heller ikke bliver blandet noget i plastikmassen, som derved også er cirkulerbar.

– Hvis man blander andre materialer i massen, har man ødelagt materialestrømmen, og så kan den ikke genanvendes, siger Maria Fryd Wehler.

De små og de store

Den nye R.U.M. stol er skabt i samarbejde med C.F. Møller Design, og Maria Fryd Wehler er glad for at arbejde sammen med en virksomhed, der er så meget større.

– Vi er virkeligt et umage partnerskab, men fungerer, fordi vi har samme værdisæt, og dermed passer vores møbler godt ind i deres filosofi om ”Improve life for people and planet”, siger hun.

På Circular Furniture Days præsenterer Wehlers også en ny udgave af R.U.M stol, der er skabt af såkaldt E-plastik – altså plast at E-affald fra elektronikbranchen. Plasten er sorteret efter farve, så man kan vælge sin farve ved at vælge affaldsstrøm.

R.U.M. indgår i Wehlers ECO- system, hvilket betyder, at vi sørger for at alle vores møbler bliver genbrugt og genanvendt.

E-affald er på nuværende tidspunkt EU’s hurtigst voksende affaldsstrøm fra printere, telefoner, computere osv.

København, London og Milano

Wehlers kommer også til at deltage på Lifestyle & Design Cluster udstilling i London kort efter Circular Furniture Days.

– Det ser vi meget frem til. Det er jo ellers udstillinger, der er helt uden for vores liga som iværksættere, siger hun.

Brandet er så relativt nyt, at satsningen på eksport ikke har fyldt så meget, men i år skal Wehlers desuden deltage i en udstilling i Milano i samarbejde med udenrigsministeriet.

I forbindelse med 3DaysofDesign, slår Lifestyle & Design Cluster dørene op til “Circular Furniture Days”, der finder sted på Designmuseum Danmark d. 16. – 18. september 2021. Her er Wehlers en af de i alt 47 deltagere, der er med til at sætte fokus på cirkularitet og bæredygtighed.

Læs mere om Circular Furniture Days HER

Circular Furniture Days

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: