Whocopied.me protects this content
Fokus På Bæredygtighed Gennem Tre Generationer

Fokus på bæredygtighed gennem tre generationer

PP Møbler har altid haft fokus på miljømæssige overvejelser – og har nu skabt et reelt alternativ til farve og lak

Pp Møbler Billede 4

For mange virksomheder er fokus på bæredygtighed og klima relativt nyt. Men for det familieejede møbelsnedkeri, PP Møbler fra Allerød har det været et emne siden etableringen i 1953.

– Vi har altid arbejdet med sæbebehandlede møbler som et godt alternativ til lak og maling, ligesom vi i mange år har brugt vegetabilske olie til træbehandlingen, siger Kasper Holst Pedersen, der for et år siden overtog ledelsen af virksomheden.

Det er da derfor også i god tråd med historien, at virksomheden udstiller ”Projekt Cleantree”, der er resultatet af et samarbejde med en stribe partnere. Det er en innovativ løsning til farvebehandling af møbler, som vises på Lifestyle & Design Cluster’s Circular Furniture Days under 3daysofdesign.

Naturlig kemi

Der er tale om en industrialisering af en naturlig kemisk proces, der er kendt i træ-branchen. Det er en proces, der opstår naturligt, når den syre, der er er i træ, går i forbindelse med eksempelvis søm eller andet metal. Det farver det træ, der er lige omkring sømmet.

Denne proces har PP Møbler sammen med partnerne i en række forsøg sammen med DTU genskabt og forfinet, og har dermed opnået en metode til at give træet den sorte farve, som virksomheden ønsker.

Der er således hverken tale om farve eller lak.

Det har både fordele i forhold til arbejdsklimaet og mindre brug af råvarer, der skal udvindes af olie.

Samtidig er det en proces, der trækker farven ind i træet. Lak og maling ligger uden på træet og er dermed også mere sårbar over for ridser og slag. Så det er en behandling, der forventes at give møblerne en mere holdbar og vedligeholdelsesvenlig overflade. Metoden er stadig i udvikling og planlægges først til at være endelig klar i start 2022.

 

Det er især Wegner-modellen pp68, som Kasper Holst Pedersen ser et stort potentiale i.

Op mod 20 procent af disse stole bestilles nemlig som sorte, og her vil den nye proces være indlysende. PP Møbler er endnu ikke færdige med at udvikle processen, men stress-tester den i øjeblikket og forventer at kunne bruge den i produktionen i løbet af et års tid.

På flere strenge

PP Møbler har gennem alle årene også valgt, at størstedelen af træsorterne skulle være lokale med en stor forkærlighed for blandt andet dansk asketræ, ligesom hele ordre-produktionen stadig foregår i Allerød, hvor godt 60 ansatte holder fast i de håndværksmæssige traditioner.

PP Møblers bæredygtighed består i anvendelsen af materialer og selve møblets holdbarhed. De kan let vedligeholdes og repareres eller renoveres. Snedkeriet prioriterer materialer, som er organiske og/eller er fornybare råmaterialer. Desuden produceres der i så høj kvalitet, at møblerne har en lang levetid.

Ud over den nye farve arbejder PP Møbler også på at udfase plastik i produktionen for at undgå at skulle bruge materialer, der skal udvindes fra råolie.

Det samme gælder for skumgummi, som skal erstattes af rågummi.

Virksomheden bliver i øvrigt varmet op med resttræ fra produktionen, ligesom der købes grøn strøm fra norske vandkraftværker.

En stor udfordring i møbelproduktionen er lim, som kun vanskeligt lader sig erstatte. Men også dét arbejdes der på hos PP Møbler.

I forbindelse med 3DaysofDesign, slår Lifestyle & Design Cluster dørene op til “Circular Furniture Days”, der finder sted på Designmuseum Danmark d. 16. – 18. september 2021. Her er PP Møbler en af de i alt 47 deltagere, der er med til at sætte fokus på cirkularitet og bæredygtighed.

Læs mere om Circular Furniture Days HER

PP Møblers videnspartner i projektet:

Circular Furniture Days

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: