furnipart er gået ind på en grøn vej – og der er ingen vej tilbage
Vi skal hele tiden forbedre os.
Det er både et mantra og et løfte hos den danske designvirksomhed furnipart, der for små fem år siden valgte at gå i den mere bæredygtige retning. Nogle af resultaterne kan opleves, når brandet deltager i Lifestyle & Design Clusters Circular Furniture Days, under 3daysofdesign.
En Cradle to Cradle-certificering, der var et år undervejs, har været en lærerig proces, hvor hele virksomhedens produktions-setup kom under lup frem til certificeringen i 2018. Instituttet bag certificeringen har set på produkternes materialesundhed, genbrug og genanvendelse, energiforbrug, forvaltningen af vandressourcer og virksomhedens sociale ansvarlighed.
Og der er så ikke noget, der hedder ”at hvile på laurbærerne”, for certificeringen kræver nemlig, at virksomheden konstant arbejder på at finde yderligere forbedringer for at kunne opnå et bedre resultat på et af de punkter, der måles på, fortæller salgschef Anthon Jakobsen.
Furnipart har siden 1977 designet og produceret greb, knopper og profiler til køkken- og badindustrien i hele verden. Virksomheden sender dagligt mellem 80-100.000 greb til hele verden fra lageret i Hinnerup i Østjylland. Mere end 90% af omsætningen afsættes til eksportmarkederne. Virksomheden har 45 ansatte, og omsætningen endte sidste år på 27 mio. euro.
Fra fiskenet til greb
På Circular Furniture Days udstiller furnipart Cradle to Cradle-certificerede greb og profiler i både krom og anodiseret aluminium og greb i plastmaterialet OceanIX fra den danske virksomhed PLASTIX i Lemvig. Det består af genanvendt plast fra den maritime industri, som genanvendt fiskegarn og lignende.
Verdenshavene oplever et stigende problem med plastaffald. Størstedelen af denne forurening skyldes en dårlig håndtering af affaldet på landjorden, og det betyder desværre en ophobning af plast – både på landjorden og i verdenshavene.
– Vi vil ikke bidrage til en yderligere belastning af miljøet med et plastikgreb, og derfor har vi søgt efter alternative materialer, der kunne hjælpe med at opfylde denne vigtige betingelse. Vores valg er faldet på plastgranulatet OceanIX fra PLASTIX, fortæller salgschefen.
Og det er ikke kun plasten, der bliver omdannet i Danmark. Støbningen foregår 10 km fra virksomhedens hovedsæde og pakkes i biologisk nedbrydelig emballage, før de ryger ud i verden.
Næste skridt på vejen
Virksomheden oplevede ved lanceringen af Oceanix 2021, at en af deres tyrkiske kunder, til deres overraskelse, slet ikke var så skeptisk som forventet, men tværtimod så store muligheder for at gribe det amerikanske marked, hvor der i den grad er en efterspørgsel på bæredygtige produkter.
Vores kunder efterspørger kvalitet og service, og bæredygtighed bliver en naturlig del af denne pakke, siger Anthon Jakobsen.
40 % af virksomhedens produktion er blevet mere bæredygtig, og Anthon Jakobsen forventer, at en certificering på zinkstøbte greb er næste skridt på vejen.