Whocopied.me protects this content
Røde Kors Gør Rester Til Råstof

Røde Kors gør rester til råstof

Tonsvis af brugt tøj og tekstil skal genanvendes og forvandles til nye råvarer

Røde Kors Genbrug Billede 2

Røde Kors har i juni lanceret Røde Kors Råstof, der skal omdanne tonsvis af rest-tekstiler til råmateriale til nye tekstiler.

Hvert år modtager og sorterer Røde Kors mere end 10.000 tons tekstil, og i 2020 – under corona-krisen – blev der sat ny danmarksrekord for doneret tøj og tekstil.

På Circular Fashion Days udstiller nødhjælpsorganisationen eksempler på noget af det, som landets små 250 genbrugsbutikker årligt samler ind.

Omkring 30 procent heraf går direkte til genbrug, mens de resterende 70 procent eksporteres til lande, hvor det kan sælges eller bruges til ny tekstilproduktion.

Det er denne rest, som Røde Kors Råstof ønsker at nedbringe og forsøge at afsætte til danske virksomheder.

– Hos Røde Kors mærker vi øget efterspørgsel for vores genbrugstekstiler, og vi håber på, at vi på Circular Fashion Days kan komme i kontakt med endnu flere virksomheder, der kan se mulighederne, siger Tina Donnerberg.  Vi vil gerne understøtte den underskov af nye producenter, der tænker i genbrug. På den måde vil det gøre det nemmere at etablere sig med en mere bæredygtig produktion.

Upcycling

Upcycling er allerede kendt inden for tekstilindustrien, og med den store volumen, som Røde Kors Råstof kan bidrage med, kan det tilgodeses, at flere virksomheder og brands er interesseret i en større volumen af genbrugstekstil.

– De vil kunne købe tekstiler til 30-50 kroner kiloet, hvilket er langt billigere end at skulle købe råmaterialer, siger Tina Donnerberg.

Hun vil også bruge Circular Fashion Days på at teste, om Røde Kors Råstof har ramt den rigtige fraktionering af tekstiler.

Det er allerede i dag splittet op i en række kategorier, som denim, herreskjorte, linned, skind og pels, og det vil desuden være muligt for virksomheder at få andre fraktioner efter specifikke ønsker til kvaliteter, strukture m.m.

Hjælp til udsatte

Ifølge trendekspert og lektor ved Kunstakademiets Designskole Maria Mackinney-Valentin rammer Røde Kors Råstof direkte ned i tidsånden og ambitionerne om at skabe en mere bæredygtig tekstilbranche med bæredygtige produktionsformer.

– Alle ved, at tekstilindustrien skal rykke sig i en mere bæredygtig retning fremover. Genbrugstøj har efterhånden været en trend i mange år, og genbrug af tekstiler er et skridt videre i den rigtige retning. Forbrugerne vil i fremtiden stille ekstremt høje krav til det tøj, de køber, blandt andet i form af gennemsigtighed i produktionen. Upcyclede tekstiler er et af de mest åbenlyse modsvar på tekstilbranchens høje klimaaftryk, siger hun.

Også på den sociale bundlinje vil øget genbrug gavne.

– Hvis vi kan genbruge mere tekstil, kan vi hos Røde Kors hjælpe endnu flere udsatte herhjemme i Danmark og ude i verden. Og behovet for den hjælp har aldrig været større,” siger Tina Donnerborg.

Fakta

  • Røde Kors har 1.900 tøjcontainere i hele landet, der samler mere end 10.000 tons genbrug årligt
  • Der findes 250 Røde Kors genbrugsbutikker i Danmark, der engagerer 10.000 frivillige og samlet omsætter for omkring 200 mio. kroner årligt.
  • Alt overskud går til Røde Kors’ arbejde med social bæredygtighed, der hjælper udsatte mennesker i Danmark og rundt om i verden.
  • Røde Kors-butikkerne og donationer giver Røde Kors en omsætning på 1,3 mia. kroner.

I forbindelse med Copenhagen Fashion Week, slår Lifestyle & Design Cluster dørene op til udstillingen “Circular Fashion Days”, der finder sted på CIFF d. 11. – 13. august 2021. Her er Røde Kors Genbrug en af de i alt 26 udstillere, der er med til at sætte fokus på cirkularitet i modebranchen.

Læs mere om udstillingen HER

Circular Fashion Days

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by: