Whocopied.me protects this content

Finansiering for iværksættere i livsstilsbranchen

Fotos: Steen Ancher

Ved Lifestyle & Design Cluster ved vi, at det er krævende at opstarte og drive en iværksættervirksomhed i livsstilsbranchen. Iværksættere efterspørger ofte adgang til og viden om finansiering og kapital til vækst.
Derfor har vi i samarbejde med Erhvervshus Midtjylland lavet interviews med iværksættere, som har forskellige erfaringer med det af fremskaffe kapital. Samtidig vil vi løbende opdatere denne projektside med relevante links til steder, hvor du potentielt kan søge kapital.

 

PENGE – PENGE OG ATTER PENGE.
finansieringsmuligheder for iværksættere i livsstilsbranchen 

Hvordan fremskaffer du som iværksætter i livsstilsbranchen kapital på nogle vilkår, som er rimelige? Nedenfor vil du finde svar på nogle af dine spørgsmål, ligesom du kan finde interviews med iværksættere i livsstilsbranchen på forskellige niveauer. Virksomhederne har erfaringer fra det virkelige liv, og udover en spændende opstartshistorie vil de nævne nogen af deres egen erfaringer. 
God fornøjelse. 

For at komme i gang med søgningen efter kapital til din virksomhed eller kommende virksomhed, er der tre væsentlige spørgsmål, der skal stilles og efterfølgende besvares. 

De tre store spørgsmål:
1. Hvad skal der bruges penge til?
2.
Hvor mange penge skal der bruges?
3. Hvordan kan jeg betale dem tilbage?  


Hvis du ikke – på troværdig vis – kan besvare de tre spørgsmål, er der risiko for, at
du ikke kommer langt i din søgen efter kapital. Forestil dig, at du er lykkedes med at booke et møde med en erhvervsrådgiver i et pengeinstitut. Du møder ind til en venlig og imødekommende erhvervsmedarbejder, der efter en kort og hyggelig smalltalk stiller de absolut aktuelle ovennævnte tre spørgsmål – og du ikke har svar på nogen af dem… 

Mange iværksættere ser ofte kun to kilder til at finansiere en virksomhedsstart med – egne midler eller lån i sit pengeinstitut. Og det vil også være nok for mange virksomhedsetableringer. Men har du en mere vækstorienteret forretningsmodel med et større kapitalbehov, vil du som regel være nødt til at se dig om efter flere finansieringsmuligheder. En finansieringsløsning til et større og mere risikofyldt etableringsprojekt, vil ofte være at sammenligne med et kludetæppe, der er sammensat af forskellige stykker stof eller her flere forskellige finansieringskilder. 

Lånemuligheder:

Kassekredit
Pengeinstituttet kan vi ikke komme udenom. For at få et CVR-nummer skal man også have en Nemkonto tilknyttet sin virksomhed. Og langt de fleste virksomheder vil i tilknytning til deres Nemkonto få brug for en slags kassekredit, som fx kan træde til i løbet af årets likviditetsmæssige spidsbelastninger. En kassekredit er en trækningsret med et loft, hvor der kun betales renter af det aktuelle træk. I starten af virksomhedens liv kan det være en god idé ikke at aftale en nedbringelse af det maksimale træk. Der vil næsten altid være brug for en form for likviditetsreserve de første år. 

Lån i pengeinstitut eller kreditforening:

Et lån er i modsætning til en kassekredit aftalt med tilbagebetaling ud over de renter, der også her løber på. Mange lån er oprettet som annuitetslån, hvor man betaler en fast månedlig ydelse, indtil lånet er betalt. De fleste lån optaget i et pengeinstitut har en løbetid på 3-7 år. Har man mulighed for at optage et lån med sikkerhed i fx fast ejendom i en kreditforening, vil løbetiden typisk ligge på 10-30 år. Det betyder selvfølgelig lavere ydelser, men også en større risiko, der er lagt over i privatdelen. 

Om man skal vælge en kassekredit eller et lån kan være vanskeligt generelt at svare på. Mange ejerledere vælger at finansiere køb af anlægsaktiver med lån med en løbetid, der ikke er længere end aktivets levetid og opretholde kassekreditten til at håndtere udsving i behovet for omsætningsaktiver. 

Andre lånemuligheder

Ud over lån fra pengeinstitut eller kreditforening er der mange andre muligheder for lån: 

  • Fra leverandører. Når man har opnået at være en troværdig samarbejdspartner, kan der være en mulighed for længere betalingsfrist. Skat og moms leverer også en slags lån til danske virksomheder, som opkræver fx moms, der først skal betales til SKAT med en kredittid på flere måneder. Vækstfonden, har også flere tilbud om lån og kaution til danske vækstvirksomheder. 
  • Leasing af anlægsaktiver som maskiner, biler og evt. IT kan også være en måde at få den samlede finansieringsløsning til at gå op. 
  • Crowdfunding – som både kan omfatte crowdlending fra fx Lendino eller Flex Funding eller reward crowdfunding af nye produkter. Eksempler på crowdfundingplatforme kan være, Boomerang (dansk), Indiegogo eller Kickstarter. 
  • Private ”alternative” udlånsvirksomheder som OPR eller QRED. Korte lån inden for ca. 200.000, og med en relativ høj rente/omkostning. 

Yderligere kan en privat investor oprette et lån til dig eller indskyde kapital mod at få en ejerandel af virksomheden.
Nedenfor finder du udvalgte links til fonde, investorer o.lign. som er værd at tage et kig på. 

 

Case: Lakor

Case: Recollector

Case: Woden

Case: We do wood

Case: Litteguard

Cases udarbejdet i samarbejde med Erhvervshus Midtjyllands virksomhedskonsulent, kapital & finansiering,  Finn Bøtker

Christian Chapelle
Head of Incubation
Mobil: 2420 7207
christian@ldcluster.com

Lakor

Livsstilsbrand vil tredoble omsætningen

Recollector

Solgte bilen for at starte virksomhed

Woden

Man investerer i mennesker – ikke projekter

We Do Wood

We Do Wood går gerne nye veje 

Liiteguard

Fra omklædningsrummet til millionforretning

Kilde: Keystones

Lifestyle
Lab Cph

Lifestyle Lab Cph er et kontorfællesskab for startup virksomheder inden for design- og livsstilsbranchen med et udstillingsmiljø og eventfaciliteter for hele livsstilsbranchen, der;

– Understøtter iværksættere og startups.
– Udstiller innovative produkter, systemer og services.
– Faciliterer et fleksibelt eventspace til arrangementer i livsstilsbranchen.

under de 3 E’er:
Entrepreneurship, Exhibition og Event.

Headstart
Fashion House

Headstart Fashion House blev etableret i 2016 og er et inkubationsmiljø for mode- og livsstilsvirksomheder.

Headstart Fashion House tilbyder et åbent kontormiljø og lukkede kontorer til virksomheder, der ønsker at være en del af et kreativt inkubationsmiljø.

Som en del af Headstart Fashion House får du værdiskabende sparring, netværk og ligestillede virksomheder samt adgang til Lifestyle & Design Clusters projekter.

Nyt grønt
iværksætterhus i Aarhus

I 2025 rykker Lifestyle & Design Cluster ind på Sydhavnen i et lejemål skræddersyet til iværksættere.

Med plads til et inkubatormiljø med 50 livsstilsvirksomheder, udstillingsfaciliteter og Lifestyle & Design Clusters egne kontorer, er formålet med inkubatoren at styrke udviklingen af iværksættere i livsstilsbranchen via udviklingsprogrammer og styrkelse af økosystemet generelt.

Mentor
program

Vil du have sparring på din forretning, feedback og hjælp til udfordringer og muligheder?

Lifestyle & Design Clusters Mentorprogram løber over 12 måneder med nogle af Danmarks dygtigste profiler inden for livsstilsbranchen.

Som iværksætter får du sparring og yderst kompetent mentoring med feedback på de udfordringer og muligheder, du står overfor.

Beyond Beta
– Accelerator

Med Beyond Beta – Accelerator får du et skræddersyet program, tilpasset dine behov som vækstiværksætter.

Du får adgang til de rigtige ressourcer på det rigtige tidspunkt og til et udvidet og stærkt netværk. Vi hjælper dig mod hurtig skalering og sikring af den første investering.

Beyond Beta – Accelerator har optag tre gange i år med første ansøgningsfrist d. 26. februar 2024.

MOVERS
netværk

MOVERS netværk er for upcoming livsstilsvirksomheder, der ønsker faglig inspiration og netværk med andre virksomheder, som også er i opstartsfasen.

Formålet er at afhjælpe løbende udfordringer, som du møder på din vej. Som medlem har du derfor indflydelse på emner og problemstillinger, som tages op, når netværket mødes fire gange årligt i Aarhus.

Prisen for medlemskab er 1.000 DKK årligt.

KONTAKT OS

Hovedkontor
Birk Centerpark 38
7400 Herning
Tlf.: +45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Headstart Fashion HOUSE
Mindet 4
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 2420 7207
E-mail: info@ldcluster.com
Kontor i BLOXHUB
Frederiksholms Kanal 30 A5, 1. sal
1220 København K
Tlf.:+45 9616 6200
E-mail: info@ldcluster.com
Find vej

Lifestyle Lab CPH
Bredgade 66
1260 København
Tlf.: +45 2276 7990
E-mail: info@ldcluster.com

CVR
26927722
Lifestyle & Design Cluster
Lifestyle & design cluster is supported by:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com