Året der gik -2019
Udgivelser i 2019
Nogle af resultaterne fra vores projekter og analyser er udgivet i rapportformat – se udgivelserne fra 2019 herunder:
- Årets Møbelrapport 2019: Et årti efter finanskrisen & et kig i krystalkuglen
- Circular Furniture & Interior Design – The Exhibition – 3daysofdesign – maj 2019
- Rapport: Styrket Erhverv I Gadeplan – 2019
- Digital Vækstkultur 2019: Praksisnær digital kompetenceudvikling – 2019
- Fremtidens detailhandel/ Exploring Future Retail: En rapport, der bygger på cases og erfaringer fra en studietur til Silicon Valley- 2019
Dialogbesøg
Traditionen tro startede vi året med besøg til vores 188 dialogvirksomheder. Spændende besøg som altid afføder en masse gode snakke og sparring om, hvilke af vores aktiviteter, der er relevante for den pågældende virksomhed, og hvordan vi kan dække virksomhedens behov for ny viden. I 2019 fik vi 20 nye dialogvirksomheder, og vi ser frem til endnu flere gode samarbejder i 2020.
Intet glæder os mere end succes hos vores dialogvirksomheder, og 2019 bød på flere succeshistorier. Blandt andet hentede flere af vores iværksættere finansiering og andre kompetencer –Roon & Rahn, Skall søstrene, mens Lars Vejen og Hans Sandgren Jacobsen fik designs udstillet permanent på den danske ambassade i London.
Innovation/Design/ Iværksætteri
I partnerskabet Innovation, Design og Iværksætteri blev der i begyndelsen af året igangsat tre forskellige projekter blandt hele partnerskabet, der består af både vidensinstitutioner, brancheorganisationer, virksomheder og andre relevante aktører inden for designfaget.
Summer Spin In
Her fik fire virksomheder, MP Denmark A/S, Woden A/S og Michael Kvist IPR i samarbejde med Make Nordic og Lifestyle & Design Cluster mulighed for at stille en opgave med en konkret udfordring eller mulighed med afsæt i FN’s Verdensmål, hvorefter udfordringen blev matchet med et tværfagligt talent-team bestående af kandidatstuderende / nyslåede dimittender.
Læs mere om projektet her
SDG in action
En række uformelle møder mellem eksperter, investorer, udviklere, studerende og virksomheder dannede grobund for netværk, inspiration, ny viden og læring omkring forskellige temaer inden for grøn omstilling.
Læs mere om projektet her
Green Business
Et længere workshopforløb som decideret vidensbro-projekt mellem videnspartnere og virksomheder- med vidensoverførsel og introduktion, værktøjer og metoder til at udvikle virksomhedens nye grønne forretningsmodel.
Både SDG in Action og Summer Spin In fortsætter i 2020.
Vil du vide mere, så kontakt Joan Knudsen:
Sylab
Det har været et rigtig godt år for Sylab, og nål og tråd har mildest talt kørt på højtryk. Efterspørgslen på systuen har været stor, og en voksende gruppe af kunder har nu en fast produktion på systuen hver måned. En god udvikling, der har betydet, at vi i 2019 har ansat flere hænder samt lavet lagerkapacitet til de store kunder.
Sylabs mange kreative og dygtige iværksættere har desuden fået et showroom, hvor de kan holde møder samt fremvise egne styles.
I 2019 afsluttede vi desuden projektet Rummelig imidt, der har fungeret som et socialøkonomiske samarbejde med Ikast/Brande Kommune, Rummelig imidt og Sylab. I projektet har Sylab været med til at hjælpe borgere med forskellige udfordringer tilbage på arbejdsmarkedet. Læs mere her
Digitalisering
Indenfor vores digitaliseringsområde har året budt på et væld af spændende projekter, samarbejder og arrangementer:
Digital Ledelseskultur er et 10 måneder langt program hvor, virksomheden følges tæt og løbende får objektiv sparring til at komme videre med deres digitale transformation. Et forløb er i gang lige nu og til 1. Juni starter det næste og sidst hold målrette vores branchen. Test om jeres virksomhed er digital moden her.
Vi har etableret E-com Club – som er et vidensnetværk for livsstilsvirksomheder. Her hjælper vi hinanden med at flytte de sten på vejen, som kan udfordre hverdagen, når man er e-handelsansvarlig. Netværket fortsætter i 2020.
Flere virksomheder deltog i projektet Digi B2B, hvor SDU og Aarhus Universitet undersøgte digital forretningsudvikling – særligt for B2B-virksomheder. Projektet har kortlagt de erfaringer, som små og mellemstore virksomheder gør sig, når de er i gang med eller har gennemført en digital transformation af deres forretningsmodel. Resultaterne blev præsenteret den 20. og 27. februar 2019.
Læs mere her.
SDG for digitalisering blev etableret:
-Her bestemte partnerskabet at starte to projekter – data som løftestang for kundedialog, som bygger videre på projektet little big data nu går vi videre og tester billedgenkendelse og AI
–Blockchain og IoT som teknologi og katalysator for ansvarlig forbrug
Derudover skal vi sammen med DI handel og CBS modtaget en større bevilling fra Industriens fond til at teste og prototype blockchain i danske design virksomheder. Læs mere her
Cirkulær økonomi
2019 har været året, hvor Lifestyle & Design Clusters arbejde med cirkulær økonomi har taget yderligere fart. Vores CØ SMV-projekt tiltrak tre gange så mange ansøgere, som der var pladser til, og vi vandt – sammen med en bred kreds af partnere – bevillingen til Danmarks næste store satsning inden for cirkulær økonomi i små og mellemstore virksomheder – Grøn Cirkulær Omstilling (GCO).
Tidligere på året i hhv. juni og oktober startede de to CØ-partnerskabsaktiviteter op, nemlig take-back af tekstiler med Else Skjold fra KADK som projektleder samt ledelsesnetværket for cirkulær økonomi med delt projektlederskab mellem Jesper Clement fra CBS og Thomas Østergaard fra VIA Design. Det første projekt har til formål at mappe og afdække take-back udfordringer inden for fire spor af tekstiler: mode, arbejdstøj, møbelstoffer og tæpper, mens CØ ledelsesnetværket er opdelt i fem temaer på fem workshops.
I løbet af 2019 har vi haft mere end 100 virksomheder, som deltagere eller på vej til at blive deltagere, i vores efterhånden brede vifte af CØ-projekter. CØ SMV, Rethink Business, C-Voucher, vores forskellige CØ-netværk eller udstillinger, hjælper LDC hver dag SMV’er med at blive opmærksomme på de forretningsmæssige muligheder i at gribe fat i den grønne omstilling og cirkulær økonomi.
Mode
Fremtidens mode var på alles læber, da Copenhagen Fashion Week fandt sted i august 2019. Hos Lifestyle & Design Cluster bidrog vi med udstillingen Fashion Tech & Modens Bæredygtige Vækstlag, som fokuserede på netop teknologi, nye produktionsmetoder og ikke mindst bæredygtigheden.
Det vakte genklang i pressen, hvor udstillingen trak overskrifter og opmærksomhed adskillige steder.
Vi har her samlet en liste med indslag fra udstillingen:
Aftenshowet, hvor Else Skjold fortæller om udstillingen
Forsiden af Weekendavisen og dobbeltopslag i kultursektionen
Artikler fra både Børsen og 360 Grader
Fashion Growth
Modebranchens skarpeste matchmaker, FASHION GROWTH, gentog succesen og matchede igen i 2019 brands med nogle af de dygtigste erhvervsprofiler i mode- og livsstilsbranchen. Det hele løb af stablen på Aarhus Teater den 24. oktober, hvor investorer, iværksættere og samarbejdspartnere var mødt op for at overvære og deltage i begivenheden.
Christian Stadil, ejer af Thornico koncernen, var formand for investorpanelet på i alt 9 investorer, som på dagen skulle kåre en vinder.
Det blev den danske designer, Tobias Birk Nielsen, som løb af med førstepladsen. Andenpladsen gik til LABFRESH, som tidligere har deltaget i DR’s program Løvens Hule, hvor de præsenterede deres plet-, lugt- og krølfrie herreskjorter, som indtil videre er solgt i 98 lande.
De andre deltagere var bl.a.: Mumutane, Skintöi, Wilgart og Rug Solid
Vinderen af Fashion Growth 2019 vinder 1 års gratis medlemskab af brancheorganisationen Dansk Mode & Textil og 1 års gratis adgang til platformen TRAEDE. 1. & 2. pladsen modtager mentortimer med udvalgte investorer fra investorpanelet, 10 timers rådgivning ved Deloitte og strategisk sparring ved Danske Banks vækstrådgivere kombineret med en finansrådgiver.
Investorpanel:
- Christian Stadil, Thornico/Hummel (Formand)
- Jens Poulsen, DKcompany
- Peter Hildebrandt, Woden
- Peder Tang, Minimum
- Henrik Hansen, investor og medejer af bl.a. BoShop.dk
- Peter Frandsen, Verpan
- Kristian Riis, Nordic La m.v.
- Rasmus Bak, CEO Libertine Libertine
- Carl Erik Skovgaard, Delacour
Samarbejdspartnere:
Danske Bank, Lifestyle & Design Cluster, Deloitte, Traede, Dansk Mode & Textil og Aarhus Teater.
Karrieredagen 2019
Ved Karrieredagen den 7. november 2019 var der endnu en gang fuldt fokus på rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft samt at skabe kontakt og dialog mellem etablerede virksomheder og dimittender/studerende. Adskillige virksomheder og flere hundrede dimittender og studerende var mødt op i Rådhushallen i Aarhus og dannede grundlag for gode dialoger og fremtidige ansættelser.
Arrangementet, der har eksisteret siden 2018 afvikles i samarbejde med VIA University, Designskolen Kolding, Kunstakademiets Designskole, KEA og Syddansk Universitet.
Læs mere om projektet her
Følgende virksomhedsstande var repræsenteret ved Karrierredagen 2019:
HSF House
2019 blev også året, hvor virksomhederne i Headstart Fashion House voksede og overtog flere m2 på vores to etager i Mindet 4B, Aarhus. Det betød, at vi måtte optimere på vores lokaler og rokere rundt for at få ligningen til at gå op. Vi sætter stor pris på at sidde sammen med så mange spirende og kreative iværksættere – et samarbejde som beriger både os ved Headstart Fashion House og iværksætterne:
’’Som iværksætter er der en hel masse faser og fejl, man skal igennem for at finde sin plads på markedet og skabe en sund struktur i virksomheden. Headstart Fashion House er et rigtig godt sted at finde hjælp til at komme godt i gang og forudse nogle af de problemer, man støder på som iværksætter. Desuden er Headstart Fashion House super gode til at tiltrække opmærksomhed udefra gennem deres enorme netværk og mange arrangementer. Det betyder, at man som en del af huset fra start står stærkt ift. eksponering for presse, influencers, indkøbere og kunder’’
-Amir Hassan, stifter af Twelvepieces og lejer i Headstart Fashion House
Vi glæder os til endnu flere gode samarbejder i 2020 og til på sigt at kunne udvide Headstart Fashion House.
Møbler
3days of design
22 tilfredse udstillere, tre cirkulære økonomiske events, to værdifulde samarbejdspartnere og én velbesøgt udstilling. Så hurtigt kan en sammenfatning fra Lifestyle & Design Clusters møbel- og interiørudstilling Circular Furniture & Interior Design under den københavnske designfestival 3daysofdesign lyde.
Rigtig mange – både nationale og internationale besøgende kiggede indenfor på Københavns Museum i dagene fra den 22. maj til og med den 25. maj 2019.
Vi glæder os over, at så mange brands tilsidesatte egne præferencer for indretning, placering og andre brandingmæssige præferencer og valgte at tage del i det, vi tror og mener er den rette vej for dansk møbel- og interiørindustri at gå.
Der skal også lyde en stor tak til alle de udstillere, der i en presset hverdag fandt tiden til at yde den ekstra service overfor de mange besøgende, der nysgerrigt stillede spørgsmål.
Også en stor tak til vores samarbejdspartnere Københavns Museum og arkitektfirmaet Spacon & X som kuraterede, indrettede og udtænkte det visuelle og æstetiske koncept for udstillingen.
Kunne du tænke dig, at deltage i vores cirkulære udstilling ved 3daysofdesign i 2020, så se mere her
Møbelseminar
Der var fuldt hus ved årets møbelseminar med overskriften “How technology changes furniture and interior design”. Her var nationale såvel som internationale oplægsholdere mødt op for at gøre de fremmødte klogere på både blockchain, datadrevet marketing, end-user experience og augmented 3D modelling mm.
Desuden blev årets møbelrapport 2019, “Et årti efter finanskrisen i møbelbranchen & et kig i krystalkuglen” præsenteret. Rapporten er udarbejdet af Træ- og Møbelindustrien og Lifestyle & Design Cluster og kan downloades her
Talentprogrammet 2019
I 2019 affødte Talentprogrammet endnu en gang nogle fantastisk gode samarbejder mellem designvirksomheder og studerende. Formålet med talentprogrammet er kort sagt at matche spirende designtalenter med velrenommerede danske møbel- og interiørvirksomheder, så der udvikles nye designs og innovative løsninger.
Denne matchmaking skal være forbillede for resten af branchen og skabe større integration, vidensdeling og samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne og designvirksomhederne samt vise nye samarbejdstyper.
Læs hele artiklen om dagen her
Deltagende virksomheder: Karup Design, PLUS A/S, Mette Ditmer Design.
Vidensinstitutioner: Syddansk Universitet, Kunstakademiet, VIA Design og Designskolen Kolding
Design Match
Igen i år blev Design Match en stor succes. Nye relationer, samarbejder og sparring var i fokus, da erfarne såvel som upcomming designere var blevet udvalgt til at mødes med livsstilsvirksomheder. Ved Design Match kunne både designere og livsstilsvirksomheder afsøge muligheden for nye samarbejder med det formål at skabe nye produkter, services og innovative løsninger i livsstilsbranchen.
Som noget nyt var der qua vores nye samarbejde i Creative Hub Denmark inviteret andre kreative virksomheder med i form af animatorer, filmfolk og musikproducenter. Et vigtigt tiltag da vi mener, at livsstilsvirksomheder i disse tider, hvor der er stort fokus på digitalisering, kan få stor gavn af at samarbejde med netop den type virksomheder.
Se de seks interviews med deltagerne ved at trykke på navnene nedenfor:
Tine Mouritsen, Studio Tine Mouritsen
Ronni Bjørnum
Mia Koed, Woud
Diite Zebits Nissen og Emma Boe Sennels,Eddie Visuals
Chenxi You, LEAD
Abelone Varming, Design denmark
Design Boost 2.00
2019 var også året, hvor vi startede de sidste to Innovation Cups op. Innovation Cup er et koncentreret udviklingsforløb mellem en møbelvirksomhed og et hold studerende fra en af vores designuddannelser. Formålet med forløbet er, at virksomheden får nye ideer og de studerende prøver kræfter med at samarbejde med en virksomhed om en konkret opgave.
I Design Boost 2.00 har en møbelvirksomhed stillet en opgave, som studerende så i løbet af deres semester kommer med bud på løsninger til. Begge Innovation Cups afsluttes primo 2020.
Innovation Cups er i denne omgang samarbejder mellem:
1: Snedkergaarden Them Og Aalborg Universitet, Institut for Arkitektur og Medievidenskab
2: Skovby Furniture og VIA Design
Design Boost er støttet af TUUF Fonden og er i samarbejde med TMI.
Internationale aktiviteter:
Midtnet Kina
Projektet Midtnet Kina har over de seneste tre år støttet virksomheders innovation målrettet det kinesiske marked og har bevilliget midler til i alt 13 innovationssamarbejder bestående af henholdsvis tre små og mellemstore virksomheder og én vidensinstitution – heraf 4 projekter på det kreative område, som LDC har været ansvarlig for. Projektet blev afsluttet i 2019, hvor vi gennemførte en velbesøgt konference i maj og en studietur til Shanghai i marts.
Vi vil i den sammenhæng også gøre opmærksom på den markedsguide til det kinesiske marked, som vi fik udarbejdet under Midtnet Kina-projektet for et par år siden. Den kan findes her
Studietur til Amsterdam
Sammen med 12 citychefer og handelstandsforeninger tog vi til Amsterdam for at hente inspiration og se nærmere på bæredygtig og levedygtig udvikling af pulserende handelsbyer. Formålet med denne rejse var sammen med en lang række danske handelsbyer at hjemhente inspiration til de danske detailhandelsbyer, se på strategisk byudvikling og besøge de steder i Amsterdam, hvor man er lykkedes med at skabe attraktive løsninger inden for detailhandel.
Ud af den tur er kommet denne YouTube-videoserie med virksomhedsbesøg, erfaringer, cases og andet relevant fra turen.
BaltSe@nioR 2.0
I 2019 fik vi sammen med øvrige baltiske partnere bevilliget et opfølgende projekt til BaltSe@nioR projektet, der tager udgangspunkt i det voksende antal af seniorer i befolkning.
I Baltse@nioR 2.00 er der fokus på sammen med møbelvirksomheder og kommuner at udvikle mere seniorvenlige offentlige rum. I projektet videreudvikles der bl.a. på vidensplatformen Virtual Library, hvor man gratis kan hente viden om seniorer- bl.a. deres præferencer i forhold til køkkener, dagligstuemøbler og i løbet af 2020 også i forhold til offentlige rum.
Der er blevet indsamlet forskningrapporter og viden, som er tilgængelig på platformen,Virtual Library, som findes her
Endelig får møbelvirksomheder i 2020 også mulighed for at deltage i en netværksgruppe sammen med kommuner og eksperter med henblik på at afdække udfordringer og finde løsninger til at skabe bedre seniorvenlige offentlige rum. Så er du interesseret i at være med i en sådan netværksgruppe og diskutere udbud, forretningsmodeller, ældres behov og meget mere, så kontakt projektleder Jeanette Petersen: jeanette@ldcluster.com
C-Voucher
Som partner i EU-projektet C-Voucher, har vi været med til at udvælge og støtte omstillingen fra en lineær til en cirkulær forretningsmodel i 24 europæiske virksomheder, heraf fem danske virksomheder og i alt seks virksomheder inden for tekstiler eller møbler. Virksomhederne får gennem projektet hjælp af en designer og andre eksperter i enten ni eller tre måneder til at udvikle den cirkulære forretningsmodel ligesom de får rådgivning om implementering og tiltrækning af kapital/investorer, hvis der er behov for det.
Et lignende antal virksomheder vil blive udvalgt i år. Der bliver åbnet for ansøgninger til sommer 2020 med ansøgningsfrist en gang i efteråret. – læs mere her: www.c-voucher.com
Pitching for better Baltic Sea
Der var iværksætter-vibes for alle pengene, da vi bød indenfor på DOKK1 til arrangementet Pitching for a better Baltic Sea. Projektet havde fokus på iværksættere med en ide til et produkt, en service eller noget andet, der kunne gøre livet i landene rundt om Østersøen til et bedre sted at leve. Et emne, som rigtig mange iværksættere gerne ville byde ind på. Som opdraget til opgaven netop inviterede til, så skulle der være fokus på bæredygtighed, innovation og en kommerciel gennemslagskraft. Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard, holdte tale under arrangementet og bekræftede heri vigtigheden af et øget fokus på et fremtidigt samarbejde de nordeuropæiske lande imellem. Pitching for a better Baltic Sea lagde dermed hjørnestenen til et samarbejde, som vi i fremtiden vil køre i Aarhus i samarbejde med bl.a. Kulturinstituttet i Riga.
Jurymedlemmer:
Bent Christensen (DK, fashion): Private entrepreneur, board member, management consultant, investor
Christian Nyhus Andreasen (DK, digital visual industry): Head of Ideas Lab Incubator
Laura Ocagova (LV, business incubator): Business Incubator Department Director at the Investment and Development Agency of Latvia, Magnetic Latvia
Karoline Haulund (DK, Creative Industries): Vice Director Creative Business Network
Jens Bach Mortensen (DK, furniture): CEO Kvist Industries
Besøg fra Tallin til Kbh samt jury-deltagelse ved Beyond Borders
En af vores fornemmeste opgaver som innovationsnetværk er at arbejde internationalt med at skabe kontakter til både interessante virksomheder og vidensinstitutioner i hele verden og derigennem give udefrakommende et indblik i udvikling inden for cirkulær økonomi og bæredygtighed generelt samt markedsføre danske virksomheder.
Netop sidstnævnte blev tydeligt, da en delegation bestående af 15 udvalgte kandidater fra Estonia Art Academy i efteråret kom på design-studietur i Danmark. Her bidrog vi til en regulær tour de force udi den danske livsstilsbranche, som er langt både inden for cirkulær økonomi og bæredygtighed. Delegationen fik således lejlighed til at besøge Ganni A/S, Skall Studio, gudrun rogvadottir fra Gudrun & Gudrun, Veras og andre aktører fra branchen.
Vores estiske forbindelse fortsatte, da direktør, Betina Simonsen, i december sad med i juryen til Beyond Borders og i den forbindelse skulle overrække priser til de mest lovende unge brands fra Estonia Art Academy.
I vores optik er det netop, hvad godt design er – uden landegrænser og fokus på cirkulær økonomi og bæredygtighed!
Guldklyngetræf Bruxelles
Lifestyle & Design Cluster var med, da EU for første gang samlede repræsentanter fra cluster-organisationer på tværs af Europa.
Fællesskabet og udveksling af erfaringer betyder alverden for os, da vi guldklynger i Europa kan lære meget af hinanden, men også fordi, der er så meget potentiale i at EU i højere grad benytter klyngerne i deres programmer.
Vi var i selskab med mere end 50 personer i Bruxelles til den første udgave af European Gold-Label Clusters. Her diskuterede vi blandt andet fremtiden for European Cluster Excellence Initiative, nødvendigheden af politisk involvering på forskellige niveauer samt ikke mindst den næste generation af EU Cluster-initiativer.
En berigende dag, hvor direktør, Betina Simonsen, fremlagde resultaterne fra internationaliserings-workshoppen.